Felújítás

2022.03.28. 11:30

Megújult az ikonikus Makovecz-épület Patakon

Makovecz Imre munkássága vitathatatlanul mély nyomot hagyott a város arculatán.

BSZA

Fotó: Vajda János

Átadták A Művelődés Háza és Könyvtára teljesen megújult épületét Sárospatakon. Az eredetileg 1983-ra elkészült kulturális központot a Makovecz-program támogatásával, több mint kétmilliárd forintból újították fel az elmúlt három és fél év alatt. Az ünnepségen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Makovecz Imre országépítő munkássága talán Sárospatakon érhető tetten a legjobban, hiszen több épület – köztük A Művelődés Háza és Könyvtára – őrzi a kézjegyét.
 

Az örökséget óvják meg 
 

Hozzátette: az ikonikus építész örökségének megóvására létrehozott 11 milliárd forintos forrásból számos Makovecz-épület újult meg országszerte, és a helyiek, valamint az országgyűlési képviselő munkájának köszönhető, hogy a sárospatakiak is részesültek ebből a támogatási keretből. Kiemelte: 2010 óta újra megszerezte az ország az építkezéshez szükséges erőt, most ismét lehet építeni közösségeket és az ő igényeiket kiszolgáló épületeket. Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy A Művelődés Házának megtervezése egy fontos korszak mérföldköve volt. Ezt követően újabb, még kiforrottabb, a város arculatát markánsan befolyásoló tervek születtek és valósultak meg, tükrözve a makoveczi szellemiséget. Véleménye szerint szimbolikus jelentősége van annak is, hogy a Makovecz-házat éppen 2020–22-között újították fel, mert jelzi azt, hogy elkezdődött Zemplén, Tokaj-Hegyalja, és benne Sárospatak reneszánsza, megújulása. 

Aros János, a város polgármestere megerősítette: Makovecz Imre munkássága vitathatatlanul mély nyomot hagyott a város arculatán. Az intézménynek jelentős szerepe van abban, hogy Sárospatak a térség idegenforgalmi és kulturális központjává vált. A polgármester egyben megköszönte az intézmény korábbi igazgatójának, Csatlósné Komáromi Katalinnak a munkáját, aki közel 20 évig vezette a házat és az előkészítés, valamint az építkezés során is oroszlánrészt vállalt a sikerből. 

 

Sajószegi Gábor, A Művelődés Háza megbízott igazgatója kifejtette: az épület a felújítás során megőrizte a Makovecz Imre által megálmodott arculatát, ám a huszonegyedik századi elvárásoknak is megfelel immár. Új lett a mozi és a könyvtár, emellett a legmodernebb gépészetet építette be a kivitelező, vagyis a sárospataki Épszer Zrt. Hozzátette: az épületben évente átlagosan 75 ezer látogató fordul meg. Az átadás után a felújítás tervezője, a Makovecz-tanítvány Sáros László György nyitotta meg a Makovecz Imre és Szabó Marianne angyalai című kiállítást. Gulyás Gergely tegnap előzőleg Sátoraljaújhelyen átadta a Rákóczi Szövetség Rákóczi Táborának új sportcentrumát. A létesítményt a szervezet két éve elhunyt örökös és tiszteletbeli elnökéről, Halzl Józsefről nevezték el.
 

(A borítóképen: Ünnepélyesen avatták fel A Művelődés Házát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában