Múltidéző

2022.01.11. 08:30

Beteljesült a kisgyermek jóslata

Reiman Zoltán sorozata miskolci történetekről (Híres emberek, érdekes epizódok 2., befejező rész).

Reiman Zoltán

Tíz érdekes történet elmesélésébe kezdtem az előző héten. Ezek Miskolcon estek meg országosan ismert és elismert nagyságokkal. Ebben a részben Kossuth Lajos, Nagy Lajos király, Ferenc József, Kazinczy Ferenc és Herman Ottó egy-egy, városunkban történt „kalandjáról” lesz szó. 

 

Fáklyás zene Kossuth Lajos tiszteletére 

 

1879-ben olyan törvényt hoztak a Habsburgok – kifejezetten Kossuth Lajos miatt –, amely tíz év elteltével megfosztja majd az egykori kormányzót állampolgárságától. Erre válaszul a magyar városok sorra díszpolgárukká választották őt. Jelesül Miskolc is, így ő lett városunk első díszpolgára 1886-ban. 

 

Mindössze kétszer járt nálunk, mégis Magyarország első köztéri, egész alakos szobrát városunkban állították fel róla. Róna József alkotását 1898-ban avatták fel, pünkösd hétfőjén, a szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából. 

 

De térjünk rá Kossuth 1840-es miskolci látogatására! Augusztus 16-án érkezett a városunkba a későbbi kormányzó – zempléni körútja záróállomásaként –, akit a lelkes miskolciak fáklyás zenével köszöntöttek a Három Rózsa szálló előtt. 

 

„A Három Rózsa fogadó előtt, hol Kossuth szállva volt, a résztvevők nagy tömege jelent meg, impozáns fáklyás zenével tisztelvén meg a nemzet kitűnő fiát. A harsány éljenzés és a zenekar játéka után csakhamar előttünk állott Kossuth Lajosnak szép, rokonszenves alakja. S Kun Miklós intézett hozzá jól sikerült beszédet. Mire a nagy hazafi mindenkit meglepő szónoklattal válaszolt, beszédének veleje abban összpontosult, hogy a nemzetnek egybe kell forrnia, ha erős akar lenni s megtiszteltetését úgy veszi, mint nem személyét, de elveit illetőt. Szavait harsány éljenek szakiták meg és követték.” 

 

(Szűcs Sámuel: Emlékezés Kossuth Lajosról, Miskolczon léte alkalmából. Borsodmegyei Lapok, 1902. 221. szám) 

 

Másnap Kossuth Lajos folytatta az útját Pest felé. 

 

Nagy Lajos és a Bükk varázsa 

 

Nagy Lajos királyunk rendkívül sokat időzött Diósgyőrben. Nemcsak politikai okai voltak ennek, hanem a vidék szépsége, vadregényes hegyei-völgyei is meghódították a király szívét, így élete alkonyán majd minden évben itt volt, ha háborús tevékenysége ebben nem gátolta. 

 

Az akkori történetírók egyike, Fessler Ignác Aurél így írt Diósgyőr és a király kapcsolatáról, 1813-ban, a Magyarország történetét feldolgozó művében: 

 

„Ott a pisztrángban gazdag Szinva öntözte kellemetes völgyben, a sűrű tölgy- és bikkerdőnek közepette az ő áhitatos lelkületéhez méltó légkört talált, a túlvilági dolgok szemléletének szentelt hazai Pálos-rend remete magányában. Innen egy órányira Miskolc mellett állt a bencések tapolcai apátúrsága, mely akkortájt még istenfélő és tudós férfiakban bővelkedett volt. És másutt is fölhozza Mária királyleány atyjáról, hogy a diósgyőri völgyben, az őstölgyesek árnyékában, a hegyről lerohanó patak mellett, Szent Pál emelkedett remetéivel gyakori bölcs beszélgetésekbe mélyedt, elfeledkezve gondjairól, a földi méltóságról, a koronákról.”

 

(Fessler Ignác Aurél: Magyarország története III., 412.) 

 

Ferenc József keresztfia 

 

1853. szeptember 3-án Miskolcra érkezett a császár, országos körútja folytatásaként. A látogatását azonban szomorú esemény árnyékolta be: gróf Szirmay István Tamás császári és királyi alezredessel tragédia történt.

 

„Ő Felségét a megyehatártól kisérvén, midőn a város határánál Ő Felségét üdvözölné, rögtöni gutaütés következtén halva bukott le lováról.” 

 

(Szendrei János: Miskolcz város története és egyetemes helyirata IV. 1800–1910, Ferencz József Miskolcon, 277.) 

 

Ferenc József ekkor megtartotta a bevonulási ceremóniát a városba, utána azonban Szirmabesenyőre sietett, és személyesen értesítette az özvegyet a szörnyű tragédiáról. A gróf pár hónapos, elárvult gyermekét a keresztfiává fogadta. Szirmay Alfrédot ezután a népnyelv a király fiának nevezte. 

 

(A történet azon részét, amely a keresztapaságot illeti, sokan kétségbe vonják. Szendrei János és Pfliegler J. Ferenc azonban ír róla, ezért úgy éreztem, mindenképp meg kell említenünk ezt a történetet is.) 

 

A szabadkőműves nyelvújító 

 

1781-ben jött létre a szabadkőműves-páholy Miskolcon, és ennek a páholynak lett pár évvel később a tagja Kazinczy Ferenc. Az „Erényes világpolgárhoz” nevű csoportban „Or­pheus” néven szerepelt nyelvújítónk. 

 

„Kazinczi és alsóregmeczi Kazinczy Ferenc (Érsemjén, 1759. október 27. – Széphalom, 1831. augusztus 23.), magyar író, költő, a nyelvújítás vezéralakja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Kazinczy László ezredes testvérbátyja. Nyelvújító és irodalomszervezői tevékenységével a reformkor előtti évtizedekben a nemzeti felemelkedés és önállósulás ügyét szolgálta. [...] 

 

1784. január 16-án gróf Török Lajos, a kassai tankerület főigazgatója és a miskolci szabadkőműves-páholy főmestere felavatta a páholy tagjai közé. Szabadkőművesként ismerte meg Born Ignácot és Angelo Solimant.” 

 

(Wikipédia – Kazinczy Ferenc-szócikk) 

 

„Én nekem a kőmívesség olly társaság, amely kis karikát csinál a legjobb szívű emberekből; melyben az ember elfelejti azt a nagy egyenetlenséget, amely a külső világban van; amelyben az ember a Királyt és a legalacsonyabb rendű embert testvérének nézi, amelyben elfelejtkezik a Világ esztelenségei felől, s azt látván, hogy minden tagban egy lélek, t. i. a jónak szeretete, dolgozik, öröm könnyeket sír, amelyben ki-ki igyekezik ember társainak nyomorúságát a szerint mint tehetsége engedi, könnyíteni [...].” 

 

(Várad, 2003. 2. évfolyam, 4. szám – részlet Kazinczy egyik leveléből) 

 

„Iskola leszek Miskolcon!” 

 

Herman Ottó – született Herrmann Károly Ottó – természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész, politikus. A „madarak atyja”, polihisztor. Az őskorkutatás és a tudományos barlangkutatás megindítója. 

 

Ki ne ismerné városunkban a munkásságát? Nevéhez számtalan anekdota kapcsolható, ezekből most egyet említenék meg. 

 

A legenda szerint, amikor Hermanék – illetve akkor még Herrmannék – a városunkba kerültek a Felvidékről, a kis Ottó sokáig törte a magyart, így az „iskolás leszek Miskolcon!” mondatot „iskola leszek Miskolcon!”-nak mondta erős német akcentussal. 

 

1957-től valóban iskola viseli a nevét a városunkban, méghozzá az ország legjobb gimnáziumai között számontartott Herman Ottó Gimnázium, így a kisgyermek „jóslata” végül igaznak bizonyult. 

 

(Folytatjuk...) 

 

Források

 

A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 40. (Miskolc, 2001, Herman Ottó Múzeum) – Gyulai Éva: A miskolci Miskolci Csulyak. Miskolci Csulyak István miskolci működése (1612–1616) 

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 5. (Miskolc, 1998, Stehlik Ágnes) – A polgári demokratikus forradalom és a tanácsköztársaság 

Szendrei János: A Diósgyőri vár története 

Szendrei János: Miskolcz város története és egyetemes hely­irata IV. – Ferencz József Miskolcon 

boon.hu – 120 éves a miskolci Kossuth-szobor 

hellomiskolc.blog.hu – A költészet napjára: költők és írók Miskolcról 

hermangimnazium.hu 

lexi.hu – József Attila Lillafüreden írta az Ódát 

miskolciszemelvenyek.blog.hu – Az „Erényes világpolgárhoz” szabadkőműves páholy története – A királynék jegyajándéka – A Diósgyőri vár története – A kormánybiztos miniszterelnök, aki elrejtette a Szent Koronát – A Miskolci Ügyvédi Kamara épülete és Bizony Ákos, Miskolc bölcse – Az utolsó magyar polihisztor – Ferenc József miskolci látogatásai 

Wikipédia – Miskolczi Csulyak István-szócikk, Kazinczy Ferenc-szócikk, Hubay Jenő-szócikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában