Autizmus

2022.01.15. 09:30

Közel jött a segítség az Info-Ponton

Az autizmussal érintett családok számára nyújt óriási segítséget a pénteken megnyílt információs iroda.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Az ország újabb négy vidéki városában, köztük Miskolcon, Info-Pont irodát nyitott az Autisták Országos Szövetsége. A szolgáltatás az Augusztus 20. utcában működik, a Szimbiózis Alapítvány Mosolykuckó Fejlesztőházában. A két szervezet együttműködésével kaphatnak az autizmusban érintett családok ezentúl hasznos információkat és szolgáltatásokat.
 

Iskola, lakhatás 
 

– Aki betér hozzánk, annak egy előzetes beszélgetés alkalmával feltérképezzük a problémáit, hiszen egy-egy család többrétű gondokkal küzdhet – jelezte elöljáróban Oroszné Ardai Csilla, az AOSZ miskolci Info-Pontjának munkatársa. 

 

– Hozzáértő szakemberhez irányítjuk, segítünk a gyermekének megfelelő iskolát keresni, ha pedig felnőtt, akkor a lakhatás megtalálásában tudunk útmutatást adni. Különböző adatbázisok állnak a rendelkezésünkre, így mindenkinek tudunk ajánlani intézményt, ami megoldást jelenthet a problémájára. Ezentúl segítünk az AOSZ-kártyák kiváltásában, ami egyszerűsített igazolványként igazolja az autizmus tényét, de sok fontos információt is rá lehet írni azzal a céllal, hogy ha az autista ember bajba kerül, kit lehet értesíteni. A kártya felmutatásával kedvezményeket kaphat tulajdonosa különböző intézményekben, például fürdőkben, élményparkokban. Működtetünk szakkönyvtárat is, ami a szülőknek segít minél több információt szerezni az autizmusról, és segítünk az Esőember folyóirat megrendelésében, valamint feliratkozni a szövetség hírlevelére – sorolta Oroszné Ardai Csilla. 

 

Kiemelte: Mindemellett mentorszülő-szolgáltatást is nyújtanak. Ez azoknak a szülőknek jelent támogatást, akik frissen kapták meg gyermekükről a diagnózist. Ők egy olyan szülővel beszélgethetnek, aki szintén autista gyermeket nevel, hiszen hasznos tapasztalatot adhat át. A szervezet animátorszolgáltatása pedig jellemzően a középiskolákban érzékenyítő tréningek által segít abban, hogy a diákok fogadják el autista társukat, ne tekintsék csodabogárnak. A szolgáltatások része az is, hogy a szülők és a szakemberek különböző képzéseken vehetnek részt.
 

Összefogtak 
 

– Még egy nagyon fontos segítséget tudunk nyújtani, az úgynevezett DATA szolgáltatást. Jelentése: digitális autonómiatámogatás az autizmus spektrumon. Ez egy telefonos applikációból és egy számítógépen elérhető tervezőfelületből áll. Elsősorban az autista gyerekek és felnőttek önállóságában segít, többek között a napirendjük betartásában – mondta Oroszné Ardai Csilla, akitől megtudtuk, hétfőn, kedden és csütörtökön 4-4 órában áll a szülők rendelkezésére az Info-Ponton. 

 

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke a járvány miatt online jelentkezett be a megnyitóra. Hangsúlyozta: gyakran tapasztalták, hogy munkájukhoz nagy segítség lenne a vidéki tagszervezetek regionális ismereteire, tapasztalataira. Ezért együttműködésbe kezdtek, és az autista tagszervezetek összefogásával több vidéki városban is információs irodát hoztak létre.

 

– Még mindig azt tapasztaljuk, hogy az autizmusellátás és -támogatás területén igen nagy földrajzi különbségek vannak. Ezért nagyon fontos feladatunknak tekintjük, hogy az ország 14 vidéki Info-Pontjának segítségével, az elérhető tudás, a működő jógyakorlatok a lehető leghatékonyabban eljussanak az ország minden területére – hangsúlyozta Kővári Edit.
 

Közvetítik 
 

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az autista gyermek és fiatal addig biztonságban van, amíg iskolába jár. Azután azonban keletkezik egy légüres tér, a családok kétségbeesetten keresik, hogyan tovább. 

 

– Borsod-Abaúj-Zemplén megye hátrányban van amiatt, mert jelenleg az autista felnőttek számára nincs államilag garantált ellátás. Az Info-Pontnak többek között az is a feladata lesz, hogy összegyűjtse az autizmussal érintett családok problémáit, melyeket igyekszünk közvetíteni a megyei önkormányzat, a minisztérium és az Autisták Országos Szövetsége felé – jelezte az elnök.
 

(A borítóképen: Oroszné Ardai Csilla és Jakubinyi László a megnyitón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában