A doni áttörés 79. évfordulója

2022.01.12. 21:48

A hősökre emlékeztek Miskolcon

Az áldozatok tragédiájáról szóló történetek generációról generációra szálltak.

NHK

A doni áttörés 79. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést Miskolc önkormányzata szerdán a Szemere kertben, a doni kopjafánál. A magyar hadtörténet egyik legsúlyosabb vereségeként vonult be a II. világháború honi krónikájába a doni katasztrófa – mondta Hajdú Ildikó, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese megemlékező beszédében. Hosszú évtizedeken keresztül mindössze a családokon belül, generációról generációra átadott történetek, esetleg később leírt visszaemlékezések őrizték azon katonák emlékét, akik átélték az eseményeket. Akik át tudták adni azoknak a hőseinknek a tragédiáját is, akiknek sírjai a Don-kanyarban az utak mellé kerültek – tette hozzá.

 

A beszédet követően Szabó Sándor, a belvárosi református templom lelkésze mondott imát a 120 ezer magyar áldozat emlékére. Majd koszorúkat helyezett el a kopjafánál a város önkormányzata, a Miskolci Járási Hivatal, a Velünk a Város frakció, továbbá a Fidesz Miskolc városi vezetése. Illetve a Herman Ottó Múzeum munkatársai, a Magyar Honvédség Miskolci Helyőrségének tagjai, valamint történelmi és hagyományőrző egyesületek, civil szervezetek képviselői. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában