Lobbi

2022.01.15. 09:00

A baloldali politikusok semmit nem tettek a fejlesztési pénzekért

Miskolc 31,5 milliárd forintos fejlesztési keretéről már 2021 júniusában döntött a megyei közgyűlés.

ÉM

Forrás: ÉM

Forras: ÉM

„Megdöbbenve tapasztaltam, hogy Miskolc város baloldali politikusai saját érdemükként és sikertörténetként próbálták meg annak a 31,5 milliárd forintos forrásnak a megszerzését beállítani, amit a magyar kormány harcolt ki Brüsszeltől Miskolcnak, az országba érkező fejlesztési források részeként” – fogalmazott az Észak-Magyarországhoz eljuttatott közleményében Bánné dr. Gál Boglárka. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Szopkó Tibor miskolci alpolgármester, Szilágyi Szabolcs (Jobbik) és dr. Varga László (MSZP) országgyűlési képviselőjelöltek – utóbbi jelenleg is honatya – közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

Bánné dr. Gál Boglárka megdöbbent a baloldali politikusok sajtótájékoztatóján elhangzottakat hallva
Forrás: Bujdos Tibor


 

„Gigantikus” tervek 
 

A csütörtök délutáni rendkívüli sajtótájékoztatót Szopkó Tibor, Miskolc megyei jogú város városfejlesztésért felelős alpolgármestere a következő mondatokkal kezdte: „Miskolc város vezetése mintegy 31 és fél milliárd forintot lobbizott ki a miskolciak javára az Európai Unió forrásaiból. Ez az a pénz, ami garantáltan a miskolciaké. Ebből fog Miskolc a következő szűk tíz évben fejlesztéseket megvalósítani.” Hozzátette, hogy a városvezetés a város leendő országgyűlési képviselőivel (dr. Varga Lászlóval és Szilágyi Szabolccsal) együtt azon dolgozik, hogy olyan beruházások valósulhassanak meg, amelyek a miskolciak életét könnyebbé, jobbá és kényelmesebbé teszik. Mint mondta: „Komoly feladattal fogjuk megbízni a képviselőket azért, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk a következő időszakban a fejlesztési irányokat kialakítani.” Meglátása szerint az országgyűlési választásnak ez az egyik tétje. Leszögezte, hogy a terveket, elképzeléseket az elkövetkezendő hónapokban az egyes városrészekre lebontva fogják tartalommal megtölteni.
 

Varázsszavak, ígéretek 
 

„Pazarló presztízsberuházások helyett olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek a miskolciak érdekeit szolgálják, s amik a miskolci embereket és az itteni közösségeket képviselik” – vette át a szót Szilágyi Szabolcs jobbikos önkormányzati képviselő, aki az előválasztáson vált az ellenzék képviselőjelöltjévé a miskolci 1-es választókörzetben. Mint mondta, a helyi gazdaságot, az ipari parkokat, a városi bicikliút-hálózatot, az óvodákat, a szociális célú városrehabilitációs infrastruktúrát kell fejleszteni a rendelkezésre álló pénzből. 

 

Dr. Varga László MSZP-s országgyűlési képviselő, a 2-es körzet ellenzéki képviselőjelöltje így fogalmazott: „Emberközeli fejlesztéseket szeretnénk. Megoldani azokat a problémákat, amelyek a települési alközpontokban, az emberek közelében, a lakóhelyükön a legnagyobbak. Mindezt úgy akarjuk megvalósítani, hogy ebbe bevonjuk a miskolciak véleményét is.” Szerinte Diósgyőrben például a kereskedelmi és más szolgáltatások fejlesztését a magántőkével együtt kell majd elvégezni. 

 

Szopkó Tibor a sajtótájékoztató zárásaként megerősítette, hogy a fejlesztésekből valóság legyen, azért nagyon sokat kell dolgoznia nemcsak a városvezetésnek, hanem a város mindkét országgyűlési képviselőjének. Számára pedig Szilágyi Szabolcs és dr. Varga László garancia erre.
 

Ez a kőkemény igazság  
 

Bánné dr. Gál Boglárka felháborodását alátámasztva ismertette, hogy az a bizonyos 31,5 milliárd forint annak a TOP Plusz pályázati csomagnak a része, amelyet az általa elnökölt megyei önkormányzat koordinál, és már 2021 júniusában megyei közgyűlési döntés született. „Ezért a pénzért nem kell lobbizni, ez a pénz jár Miskolcnak!” – erősítette meg. Majd hozzátette: „Az általam kezdeményezett egyeztetéseket a megye választott országgyűlési képviselőivel folytattuk le, Miskolcot Csöbör Katalin és Hubay György képviselte. Az ellenzéki sajtótájékoztatón megjelent politikusokkal ez ügyben semmilyen egyeztetés nem volt, mivel nem kerestek.” 

 

Az általam kezdeményezett egyez­te­té­seket a megye választott ország­gyűlési képviselőivel folytattuk le, Miskolcot Csöbör Katalin és Hubay György képviselte Bánné dr. Gál Boglárka

 

„Miskolc a 31,5 milliárd forint fejlesztési támogatást a kormányzati szándéknak megfelelően kapta meg. Veres Pál polgármester ekkor köszönetét fejezte ki az együtt gondolkodás ürügyén – emelte ki az elnök asszony. – A miskolci önkormányzat egyetlen feladata, hogy a források mértékének megfelelően elkészítse a város fejlesztési tervét. A terv elkészítését és elfogadását követően lehet lehívni a fejlesztési forrásokat. Tisztességesebb lett volna, ha Veres Pál polgármester úr még 2021 júniusában tájékoztatja arról a miskolci embereket, hogy a többségében kormánypárti képviselőkből álló megyei közgyűlés támogatásával 31,5 milliárd forintból hajthat végre fejlesztéseket Miskolc városa.”
 

 

(A borítóképen: Dr. Varga László, Szopkó Tibor és Szilágyi Szabolcs a megyei önkormányzat által koordinált összegről beszélt)

 

Ezek is érdekelhetik