Ösztöndíj

2021.12.18. 19:00

Útravalót kaptak, közel háromezren

A program nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat segít.

HE

Fotó: Balogh Ákos

Csaknem 10 ezer hátrányos helyzetű gyermek nyert támogatást hazánkban az Útravaló Ösztöndíjprogramban, amelynek a keretösszege idén több mint 150 millió forinttal nőtt, így 1 milliárd 750 millió forintra emelkedett – közölte a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósága (TEF) a napokban. Az Útravaló programnak három alapprogramja van: Út a középiskolába, Út az érettségihez és Út a szakmába.

 

Esélyek

 

Kérdéseinkre válaszolva megtudtuk, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a három alapprogram keretében összesen 2735 tanuló részesül ösztöndíj-támogatásban. Ez a szám csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében magasabb. Ha pedig a településeket nézzük, Miskolcról 124-en, Kazincbarcikáról 106-an, Abaújkérről pedig 84-en pályáztak sikeresen.

 

– Az ösztöndíjrendszer iránti érdeklődés bizonyítja, hogy a fiataloknak komoly igényük van a tudásra – hangsúlyozta a napokban tartott sajtótájékoztatón Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a TEF főigazgatója. – Minden segítséget meg kell adni nekik ahhoz, hogy piacképes, érdeklődésükhöz illeszkedő iskolát és szakmát választhassanak. A TEF pályázatának célja, hogy segítse a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat és esélyt biztosítson nekik arra, hogy bekerülhessenek a középiskolába, azt sikeresen elvégezhessék, szakmához jussanak és sikeresen felvételizzenek felsőoktatási intézménybe. A programban a tanulók hetedik osztályos koruktól felsőoktatásba kerülésükig mentori segítséget és ösztöndíjat kapnak, korosztálytól és tanulmányi átlagtól függően akár havi 20 ezer forintot. A mentorok pedig minden esetben havi 11 ezer forintot – mondta a kormánybiztos.

 

Megtudtuk azt is, hogy a pályázatok csaknem 80 százaléka volt eredményes.

 

(A borítóképen: Út a szakmába, szakácstanulók munkában (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában