Rangsor

2021.12.26. 17:00

Rangsoroló: egyre jobb a Miskolci Egyetem

Fokozatosan javít pozícióján a Miskolci Egyetem a nemzetközi rangsorban.

Balogh Csilla

Fotó: Vajda János

A campus a 140. pozíciót szerezte meg a legfrissebb, a 2022-es hivatalos regionális rangsorban. A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi egyetem-rangsoroló cég nemrég jelentette meg legújabb EECA (East Europe & Central Asia) sorrendjét, melynek első harmadában szerepel a Miskolci Egyetem (ME) a most elért helyezésével 10 százalékot javítva a 2017-es minősítéséhez képest. Az idei listán összesen 16 magyar intézmény található, közülük 9. helyen áll a ME.


Jelentős publikációk
 

A feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai régióból idén 450 felsőoktatási intézmény szerepel a QS-listán. A lajstrom készítői tíz szempont alapján rangsorolták a felsőoktatási intézményeket, melyek közül a legnagyobb súlya (30 százalék) az intézmény akadémiai elismertségének volt. Ennek megfelelően a listára úgy lehetett felkerülni, ha az adott egyetem az elmúlt évben minimum 100, a Scopus nemzetközi tudományos adatbankban is látszó tudományos művet publikált. Ezt a szintet a Miskolci Egyetem 2005 óta minden évben teljesítette. 2020-ban átlagban minden nap megjelent egy miskolci Scopus-cikk, idén pedig már ezt az értéket is túlteljesítette az intézmény. Az intézményben elért tudományos eredmények többségét a műszaki karok produkálják – olvasható az Észak-Magyarországnak eljuttatott közleményben.
 

Az első harmadban
 

A térségben fokozatosan nő a QS által figyelembe vett egyetemek száma, míg 2017-ben csak 200 egyetemmel, addig 2022-ben már 450 egyetemmel mérték össze a Miskolci Egyetem teljesítményét. Mint írják, ezzel magyarázható, hogy az abszolút rangsorban lejjebb csúszott az egyetem, amíg ugyanis 2017-ben a még a 82. helyezést érte el a 200-as mezőnyben, a mostani besorolásban a 140. helyezést érte el, de már a 450-es mezőnyben. Mindez azonban fokozatos javulást jelent a relatív rangsorban, hiszen a 2017-es adat szerint a lista 41 százalékában foglalt helyet a miskolci campus, 2022-re pedig már felkapaszkodott az első 31 százalékba, így minden adatot figyelembe véve a Miskolci Egyetem a régióban található egyetemek első harmadába tartozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában