Edelény

2021.12.07. 11:19

Mégis megmaradhat az eddigi művelődési ház

Az elképzelések szerint Edelényben egy multifunkcionális létesítmény valósulhat meg, amely felerészben otthont ad a közművelődési lehetőségeknek, illetve a sportolásnak is.

HI

Júliusban számoltunk be róla, hogy várhatóan több mint hárommilliárd forintból épülhet meg egy multifunkcionális művelődési és sportközpont Edelényben. Az épület tervezési és előkészítési munkálataihoz több mint 176 millió forintot biztosít a magyar kormány. Akkor Molnár Oszkár, Edelény polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy a jelenlegi művelődési központot a tervek szerint elbontják, és teljesen új épület valósul majd meg. A jelenlegi művelődési központ ugyanis a hetvenes években épült, és igazi „energiafaló”, amellett, hogy már statikailag is nagyon ­rossz állapotban van. 

 

Cikkünk megjelenése után reagált a hírre Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja, a jelenlegi épület tervezője, aki arról beszélt, hogy a helyére szánt új létesítmény a ház elbontása nélkül is elférne. Hangsúlyozta, hogy a beruházásnak örül, mert megvalósulna az eredeti terv, hogy itt egy városi szintű intézményközpont és új köztér jöjjön létre, aminek tudatos sarok­elemeként a meglévő kultúrházat szánták.

 

Az edelényi városháza most arról tájékoztatott, hogy az építészszakma álláspontját is megismerve olyan többváltozatos megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetését javasolta Molnár Oszkár polgármester az új sport- és kulturális központra vonatkozóan a képviselő-testületnek, amely a művelődési központ jelenlegi épületének a megtartását és felújítását is tartalmazza. 

 

Az elképzelések szerint a városban egy multifunkcionális létesítmény valósulhat meg, amely felerészben otthont ad a közművelődési lehetőségeknek, illetve a sportolásnak is. Méghozzá egy olyan sportcsarnokon keresztül, amelynek az egyik oldalán egy ötszáz férőhelyes lelátó épülhet meg, illetve egy ötszáz fős színházterem mellett kapnának helyet a kisebb termek az épületben.

 

Címkék#edelény

Ezek is érdekelhetik