Európai Hulladékcsökkentési Hét

2021.11.12. 16:00

Népszerűsítik az újrahasznosítás házi megoldásait a Bükki Nemzeti Park tanösvényén

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) 2009 óta arra ösztönzi a kontinens lakóit, hogy figyelemfelhívó akciókkal népszerűsítse a fenntartható erőforrás-gazdálkodást és hulladékkezelést – tájékoztat a European Week for Waste Reduction.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„A programsorozat célja, hogy átértékeljük a fogyasztási szokásainkat. A szervezők mértékletességre és újrahasznosításra biztatják az embereket. Igyekeznek tudatosítani a közösségekben a körforgásos gazdaság jelentőségét, és szemétszedéseket szerveznek. Tavaly 10 695 akciót valósítottak meg Európában a programhoz csatlakozó önkéntesek. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, amely hazánkban is egyre népszerűbb. A kampány ez évi magyarországi koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft.”

A tematikus hetet általában november utolsó két hetének valamelyikére tűzik ki. A programsorozatba idén a Bükki Nemzeti Park is bekapcsolódik 2021. november 22–26. között, naponta 9-től 16 óráig.

Górcső alatt a komposzt

„A hulladékcsökkentés leghatékonyabb módja a megelőzés, az eleve kevesebb hulladék termelése. A keletkezett hulladék kezelésében ugyanakkor egyre nagyobb szerepet kellene kapnia a szelektálásnak, valamint az újrahasznosításnak” – írja portálján a Bükki Nemzeti Park. Erről a három fontos tevékenységről fognak beszélgetni a csatlakozókkal, a felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpont Hulladékcsökkentés minitanösvényén, csoportos foglalkozások keretében. A résztvevők a program során bepillantást kapnak a komposztálás rejtelmeibe. Mikroszkópon keresztül közelebbről szemügyre vehetik a komposztlakó élőlényeket is.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket november 18-ig várják erre az e-mail-címre: [email protected].

(A borítóképen: Újrahasznosításra készen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában