Hajlék nélkül

2021.11.23. 18:00

Ne menjünk el mellettük!

Bajba jutott hajléktalan embertársaink életét menthetjük meg, ha hozzáértő segítséget hívunk.

Detzky Anna

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A hidegebb hónapok a hajléktalanok szempontjából különösen veszélyesek. A Miskolcon dolgozó három utcai gondozószolgálat odafigyel az utcán élő emberekre, ennek ellenére előfordulhatnak krízishelyzetek. Utánajártunk, hogy mi a teendő akkor, hogyha járókelőként látunk egy bajba jutott hajléktalant. Ilyenkor általában a diszpécserszolgálatot kell hívni a 06-46-530-268-os számon.

A mentőszolgálat is segít

– Abban az esetben, hogyha valaki egy krízishelyzetben lévő embert talál, érdemes először megszólítani, ha ittas, megbökni, hogy tud-e neki segíteni. Amennyiben nem válaszol, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell riasztani a 112-es segélyhívó számon – javasolta Kocsenga Anton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálatának vezetője. – Viszont, ha az illető eszméleténél van, a párbeszédből kiderülhet, hogy mi a problémája. Első körben lehet neki ajánlani az intézményeinket. Miskolcon 50 férőhelyes hajléktalanszállót üzemeltetünk férfiaknak, ahol teljes ellátást biztosítunk. Napi egyszeri meleg ebédet kínálunk a népkonyhán és hétköznaponként főtt ételt adunk vacsorára. Időszakosan pedig 15 férőhelyes hajléktalanszállót nyitottunk meg Diósgyőrben is.

Maradjunk ott mellette!

Ha a személy nem szeretne élni a felkínált lehetőségekkel, akkor a diszpécserszolgálatot kell hívni.

– Kialakult protokollunk létezik arra nézve, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel a hívónak. Ez azért szükséges, hogy minél pontosabb képet kaphassunk a fellelt emberről. Ha súlyos a helyzet, akkor mi is a mentőket értesítjük. Viszont, ha nincs nyílt seb a megtalált személy testén, akkor a krízisautót riasztja a diszpécser kolléga. Ilyenkor két utcai gondozószolgálatos szociális munkást küldünk ki. A hívót mindig biztatjuk, hogyha megteheti, maradjon ott a hajléktalannal, amíg két órán belül megérkezünk. Különösen, ha már este van, hogy az illető ne kódorogjon el. Esetleg kérje meg valamelyik rendészt, hogy felügyelje helyette. Ha munkatársaink is úgy látják, hogy a bajba jutottnak nincs komoly sérülése, a legközelebbi hajléktalan átmeneti szállóra viszik. Korlátozott mennyiségben élelmiszerrel is tudnak segíteni – emelte ki az intézményvezetője.

Élelem, takaró, gyógyszer

Miskolc belvárosában fordulnak elő leggyakrabban krízishelyzetek.

– Jellemzően a belvárosban élnek többen hajléktalanok, körülbelül ezer fő. Utcai gondozószolgálatunk két kollégája, különösen mínusz 7 fok alatt, rendszeresen felkeresi az érintetteket. Élelmiszerrel, takaróval, gyógyszerrel, gyertyával látják el őket. A mi működési területünk az Újgyőri főtértől fölfelé található és Lillafüredig, Perecesig és Lyukóbányáig terjed. Az Avason és Hejőcsabán a Napfényt az Életnek Alapítvány mozog, a többi rész pedig a Magyar Vöröskereszté. Viszont diszpécserszolgálatunk regionális szintű, azaz Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéből is fogadjuk a hívásokat. Krízisautót azonban csak megyénkben tudunk kiküldeni. A nagyobb városokban, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Ózdon, Sátoraljaújhelyen és Tiszaújvárosban is élnek hajléktalanok, és működik ellátórendszer. Egyre jellemzőbb sajnos, hogy a kisebb településekről is befutnak megkeresések. A többi megyében szintén az ottani intézményi ellátórendszerrel működünk együtt – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában