Véradók napja

2021.11.27. 15:00

Elismerik a véradó felelős elszántságát

Esetenként életet ad, aki vért ad – erre hívja fel a figyelmet a megyei véradásszervező.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a véradók napja Magyarországon. A jeles naphoz kapcsolódó eseménysorozaton sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek részesülnek elismerésben.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete az alkalomhoz közeledve megyeszerte tervez és tart véradó ünnepségeket annak érdekében, hogy a sokszoros véradók önzetlen, nagylelkű közreműködését elismerje – mondta el Laták Kamilla véradásszervező.

Az önkéntes véradók a legtöbbet adhatják a betegek számára: a reményt, a gyógyulásban való hitet. A vér semmi mással nem pótolható.

Tavaly megyénkben 454 véradó eseményt szerveztek, ezeken az eseményeken 15 940 ember jelent meg annak érdekében, hogy önként és térítésmentesen hozzájáruljon ismeretlenek gyógyulásához – tette hozzá a vér­adásszervező.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete idén három kategóriában jelölt díjazottakat, az elismeréseket a Magyar Vöröskereszt országos ünnepségén vehetik át, Budapesten.

Az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. képviselője Véradóbarát Munkahely címet érdemelt, Karakó Lászlóné révleányvári önkéntes véradószervező Vér­adó Mozgalomért Ezüst Emlék­érem elismerést kap, Csirmaz János mezőkövesdi 122-szeres véradónak Pro Vita díjat adományoznak december 3-án a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében.

A 150-et szeretné elérni

Csirmaz János közel 40 éve, 1982-ben, 18 évesen kezdett vért adni.

Olyan csapatba került az első munkahelyén, ahol nagyon sok véradó volt, többek között a bátyja is. A testvére volt a fő motiváló erő. Csir­maz János azóta egyetlen évet sem hagyott ki – tudtuk meg.

A véradás számának növekedése az idő múlását is jelzi, szinte életformává vált számára. A szám már magasabb is lehetne, de a nyolcvanas években még csak évente kétszer szerveztek véradást, azóta ez megváltozott – mondta.

A szervezete általában jelzi, ha mennie kell vért adni. Sokszor akkor is megy, amikor nem is lehetne, aztán vissza kell fordulnia.

Egy ember 365 nap alatt ötször adhat vért, ezért számolni kell a legutóbbi véradás óta eltelt időt.

Ebbe csúszik néha hiba, de akkor figyelmeztetik rá, hogy még nem telt el annyi idő, hogy újra adhasson. Egészségügyi probléma miatt még soha nem utasították vissza. Ez jó visszajelzés arról, hogy egészséges, hiszen csak akkor adhat vért – emelte ki Csirmaz János.

A célom, hogy elérjem a 150-es véradásszámot, ami egyelőre úgy tűnik, sikerülni fog

Csirmaz János

Szeretné ezt addig folytatni, amíg ki nem öregszik belőle, addig még van pár éve. A célja, hogy elérje a 150-es véradásszámot, ami egyelőre úgy tűnik, sikerülni fog.

Többnyire lakóhelyén, Mezőkövesden jár a szervezett véradásokra. Ezek az események mindig más helyszínen vannak, de ő már valamennyit ismeri – sorolta.

Ismerősként köszöntik minden alkalommal. Irányított véradásra is kérték már, amit szintén nem utasított vissza. Jó érzés, hogy segíthet egy súlyos betegen vagy bajba jutott emberen. Ugyanakkor néha el is szomorodik emiatt, például, amikor egy 18 éves fiatalnak kellett a vér egy onkológiai műtéthez – hangsúlyozta Csirmaz János.

Nem az elismerés motiválja

Óriási megtiszteltetés a számára, hogy elismerést kap Budapesten, az, hogy a megyében ő lett az első. De nem ez motiválja, elsősorban azért ad vért, hogy segítséget nyújtson. Két évvel ezelőtt Debrecenben már átvehetett egy országos – Bronz Pelikán – díjat véradási aktivitásért, a napokban pedig megkapta az Arany Pelikán kártyáját is, ami még magasabb fokozat. A kártya számára azért fontos, mert meg tudja mutatni olyan helyzetekben, amikor a sokszoros véradói minőség előnyt jelent.

Életet adományoz

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete december 1-jén tartja központi, megyei vér­adók napja alkalmából szervezett ünnepségét a Megyeházán, ahol a sokszoros véradásért járó kitüntetéseket adják át.

Akinek lehetősége van rá, zárja véradással az évet

Laták Kamilla

A szervezet arra kér mindenkit, akinek lehetősége van rá, de 2021-ben még nem adott vért egy alkalommal sem valami miatt, hogy merítsen erőt a sokszoros véradók felelős és elszánt hozzáállásából, és zárja vér­adással az évet, hiszen aki az adományozásnak ezt a formáját választja, az igazán különlegeset, esetenként életet ad – hívta fel a figyelmet Laták Kamilla.

Véradó helyszínekről és alkalmakról itt tájékozódhatnak: veradas.hu, BAZ.veradas Facebook-oldal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában