támogatás

2021.11.08. 15:30

Bővült a Wáberer-ház

A szabadidő tartalmas eltöltését szolgálja az új műfüves pálya.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Egy műfüves sportpályával bővült a sátoraljaújhelyi Wáberer-ház szolgáltatási köre. A környékbeli nehéz sorsú emberek, főleg roma fiatalok támogatására létrejött létesítményegyüttes új pályáját a helyi futballcsapat és a Wáberer-ház focistái közötti labdarúgó-mérkőzéssel avatták fel.

Hasznos elfoglaltság

A műfüves pálya a közismert nagyvállalkozó, kormánybiztos, Wáberer György adományából épült meg. A kormánybiztos az Északnak elmondta: a városrészben, ahol a futballpálya megépült, nagyon sok fiatal lakik. Meglátása szerint számukra elsősorban a sportlehetőségek bővítésével lehet hasznos elfoglaltságot biztosítani. A Wáberer-ház leginkább a fejlesztőfoglalkozások lebonyolítására alkalmas, ahol szakmai irányítás mellett zajlanak a programok. A szabadidő eltöltéséhez azonban szükség volt egy multifunkciós, többféle sportág gyakorlására alkalmas pálya kialakítására. A létesítmény egy önkormányzati területen épült meg. Wáberer György emlékeztetett rá, hogy az intézmény részt vesz a Wáberer Alapítvány által finanszírozott továbbtanulást ösztönző program megvalósításában. A program keretében jelenleg már több mint 300 általános iskolás kap havi ösztöndíjat és rendszeres pedagógiai segítséget ahhoz, hogy tanulmányi eredményei alapján megnyíljon számukra a középfokú vagy szakirányú továbbtanulás lehetősége. Ez tovább bővül majd, ugyanis a rendelkezésre álló keretösszeg – egymilliárd forint – összesen ezer gyerek támogatására elegendő.

Segély helyett fejlesztés

A két éve átadott Wáberer-házat az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai működtetik. Ők szervezik és bonyolítják le a szakmai programokat, végzik a fejlesztéseket. A szervezet elnök-igazgatója, Lehel László a létesítményben zajló munkáról, annak eredményeiről lapunk kérdésére kifejtette: helyben zajló tevékenységüket a Wáberer Alapítvány finanszírozza, ami éves szinten több tízmillió forint. A majdnem két évvel ezelőtti munkakezdéskor sokan azt remélték, hogy a Wáberer-házban segélyt fognak osztani, ám az rövid időn belül kiderült, hogy az ott folyó tevékenység elsődleges célja a fejlesztés – közölte. Hozzátette: működtetnek a házban Biztos Kezdet Gyerekházat egészen kicsiknek, van baba-mama klub, megszervezték a kisiskolások felzárkóztatását, korrepetálását. Van sportoktatás, egyedi rendezvények, sőt volt már közös kirándulás is – sorolta az elnök-igazgató. A ház működése fokozatosan alakult ki, és van még tennivaló. Ehhez a tevékenységi körhöz kiválóan illeszkedik a most átadott pálya. Ezt az is igazolja, hogy már a hivatalos átadás előtti időszakban még szürkületben, gyér látási viszonyok között is rúgták a bőrt a fiatalok – mondta Lehel László.

A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter érdeklődésünkre kiemelte: a Wáberer-házban zajló sokrétű támogatói és felzárkóztató munka nagyon hasznos. A hétköznapi dolgok – például mosási lehetőség biztosítása – mellett rendkívül hasznos, hogy folyamatosan odafigyelnek az ott dolgozó szakemberek a fiatalokra. Mindez a szabadidős tevékenység biztosításával válik kerek egésszé – jelentette ki a polgármester. Ez az infrastruktúra jó alapot ad ahhoz, hogy ha valaki fejlődni szeretne, továbbtanulni, a házban nyújtott segítséggel megfelelően felkészülhet – tudatta. Megemlítette azt is, hogy zajlik más, szintén roma fiatalok számára elérhető program is Sátoraljaújhelyen. A két program jól kiegészíti egymást – közölte Szamosvölgyi Péter.

Iskolai felzárkóztatás

A Wáberer-házban iskolai felzárkóztatás is van. Ebben vesz részt a sárospataki Budai Viktor, akit tavaly az év roma református pedagógusának választottak. Felidézte, hogy a gyerekeknek eleinte meg kellett szokniuk azt, hogy hetente több alkalommal részt vegyenek a felzárkóztató órákon, ám ma már jóval a megadott időpont előtt gyülekeznek a házban a pedagógusra várva. A tanítás mellett a labdarúgás is közel áll hozzá, véleménye szerint a pályának több haszna is van. Úgy véli, nemcsak a szabadidő eltöltését szolgálja jól az újdonság, de a sátoraljaújhelyi futballcsapat is profitálhat abból, hogy a fiatalok naponta órákon át fociznak a helyszínen, mert több tehetség is kibontakozhat így.

(A borítóképen: Wáberer György adta át a győztes csapat képviselőjének a kupát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában