Járvány

2021.10.26. 07:00

Nem csak a Covid terjed most

A víruskutató szerint jobb lenne, ha mindenki viselné a maszkot, legalább a zárt terekben.

Nagy-Hankó Krisztina

20211004 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Újra kötelezővé tették a maszkot a Miskolci Egyetemen.

Fotó: Bujdos Tibor

Tart a koronavírus-járvány negyedik hulláma, azon túl pedig a légúti megbetegedések ideje. Addig kevesen fognak maszkot hordani, amíg kötelezővé nem teszik akár helyi szinten, akár központilag – mondta Rusvai Miklós víruskutató. Amennyire a kormányzati megnyilvánulásokból értesülni lehet róla, központilag nem fogják elrendelni, illetve ezt a döntést a kormány nem delegálta helyi szinten a polgármestereknek sem.

A tapasztalatokban bízhatunk

Ennek ellenére a szakértő hasznosnak és ajánlatosnak tartaná, méghozzá nemcsak a koronavírus, hanem az influenza és a nátha terjedésének megakadályozása érdekében is. Ő maga a tömegközlekedési eszközökön és bevásárlóközpontokban is viseli a maszkot – hangsúlyozta. Azt, hogy a legtöbb gyógyszertárba és orvosi rendelőbe már csak maszkkal lehet bemenni, helyesnek tartja, hiszen főleg ezekben az intézményekben koncentrálódnak a betegek. Ebben az esetben mindegy, melyik fertőzésről van szó, mert terjesztik az emberek, ha nem viselnek maszkot.

Szputnyikra Janssen

Sokan már a harmadik oltás felvételénél járnak, azonban sajnos százszázalékos védelem nincs. Az oltottak is megfertőződhetnek és meg is betegedhetnek, akár meg is halhatnak Covidban. Idős, legyengült szervezet vagy különböző társbetegségek esetén sajnos a vakcina sem nyújt teljes biztonságot, hangsúlyozza.

– Egyelőre csak a környező országok adataiból kiindulva lehet véleményt alkotni. Ezek alapján nagy valószínűséggel Magyarországon is kevesebb a betegek között az oltott, mint az oltatlan. Csak a tapasztalatokban bízhatunk, pedig a statisztikai adatok segítenének meggyőzni azokat, akik még egyetlen oltást sem vettek föl, vagy haboznak a harmadikat beadatni – vélekedett a víruskutató.

Többek esetében felmerült, akik az orosz Szputnyik vakcinát kapták meg első két oltásként, hogy nem utazhatnak emiatt Nyugat-Európába. Számukra megoldást jelenthetne a Janssen, azonban a legtöbb orvos nem szívesen ajánlja. Ugyanis vektorvakcinára vektorvakcinával oltani nem célszerű – emelte ki Rusvai Miklós. Hozzátette: ezeknek az embereknek viszont nem immunitásra van szükségük, hanem papírra, hiszen a Szputnyiktól megkapták az alapimmunitásukat. Ahhoz, hogy ezek az emberek utazhassanak, illetve megkaphassák az egész Európai Unióra érvényes oltási okmányt, be lehet adni a Janssent. Az orvosok többsége ezt megérti, és kárt nem okoznak vele.

12 éven aluliakat

A Pfizer–BioNTech hetekkel ezelőtt megkezdte az 5–11 éves korosztályba tartozó gyermekek védőoltás-engedélyeztetési eljárását világszerte, így az Európai Gyógyszerügynökségnél is. Az, miszerint bizonyos gyermekeknél a 12 éven felüli korosztályban szívizomgyulladás lépett föl a Pfizer-vakcina hatására, lehetséges, de még mindig sokkal kisebb ez a szám, szinte elenyésző ahhoz képest, mint amely a koronavírus-fertőzés szövődményeként jelentkezhet. Ebben az esetben 5-10 százalék az esély, míg a vakcinától 5 ezrelék, vagyis tízszer kevesebb. Ez a felnőttek esetében is fennáll. Egyetlen koronavírus-vakcina sem ad életre szóló védettséget, gyermekek és felnőttek esetében is bizonyos időszakonként ismételni szükséges. A legkisebbek oltását azonban a szülői és a gyermekorvosi döntésre kell bízni – mondta Rusvai Miklós.

(A borítóképen: Az egyetemeken már kötelező a maszkviselés, Rusvai Miklós máshol is szorgalmazza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában