pályázat

2021.10.15. 07:00

Már várják a szociális tüzelőt

Vannak olyan családok is, amelyeknek már októberben sincs mivel fűteniük.

Hegyi Erika

20201113 Orci Megkezdték a szociális tűzifák kiszállítását megyeszerte.Harminc köbméter fa érkezett Orciba, ahol a rászorulók fejenként másfél köbmétert kapnak. A helyi önkormányzat házhoz viszi a téli tüzelőt és ha szükség van rá, segítenek ennek feldarabolásában is. A legtöbb tüzelő a Sefag Zrt-től érkezik. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: ÉM

Fotó: Lang Róbert

Több mint 2 ezer 300 település vett részt sikeresen a Belügyminisztérium szociálistüzelő-pályázatán. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 297 településnek jut a támogatásból, a tüzelőt az önkormányzatoknak jövő év február 15-éig kell kiosztaniuk a rászoruló családok részére. A központi költségvetés az idén 5 milliárd forint támogatást biztosít a településeknek a program keretében.

Egy erdei köbméter

A nyertesek között ott van Csobád is, ahol már nagyon várják a rászoruló családok a tüzelőt. A település több mint 2 millió 895 ezer forintot kap a pályázat keretében.

– A napokban küldtük ki a családoknak az értesítést, hogy nyertünk, így a rászorulók benyújthatják az igényüket a szociális tüzelőre – mondta lapunknak Hudopkó József, a település polgármestere. – Általában 140 körüli család kérelme érkezik be az önkormányzathoz, ezeket elbíráljuk, majd beszerezzük a tüzelőt. Még nem tudom, hogy az idén hol vásárolunk, mert az Északerdő Zrt. varbó-fónagysági telephelye, amit számunkra kijelöltek, messze van, megterhelő lenne a szállítási költség. Valószínűleg valamelyik magángazdálkodót keressük majd meg – jelezte a polgármester.

Mint mondta, a családoknak a közmunkások segítségével juttatják el a fát. Mivel a közmunkások száma lecsappant, kérik a rászorulókat, hogy aki meg tudja oldani a szállítást, vigye el a tüzelőt. Akinek ez probléma, segít az önkormányzat. Utcáról utcára haladnak, de akinek már egyáltalán nincs tüzelője, és például kisgyermek van a családban, elsőbbséget élvez.

– Figyelünk az idősekre is, hiszen ők általában nem tudnak a szállításról gondoskodni. Egy-egy családnak egy erdei köbméter tűzifa jut. Ez a mennyiség, ha valaki csak egy helyiséget fűt, akkor egy hónapig elég, ha több helyiséget, akkor nyilván hamarabb elfogy a tüzelő. Az előrelátó családok már májusban beszerzik a téli tüzelőjüket, de vannak olyan családok, amelyeknek ez gondot jelent, és még októberben sincs fájuk. Egyszerre csak ötmázsányit tudnak vásárolni, ami körülbelül két hétre elég.

Regéc is nyert a pályázaton, 647 ezer 700 forintot, tudtuk meg Bakos Ferenc polgármestertől. Mint mondta, ők az Északerdő Zrt.-től szerzik be a tüzelőt. A település 30 családja részesül majd a segítségben, és itt is egy erdei köbméter jut egy-egy háztartásnak.

– Regécen sem egyszerű tüzelőhöz jutni, hiába vagyunk a hegyek között. A tűzifa nem áll korlátlanul rendelkezésre. A családok számára gondot jelent, hogy az utóbbi években jelentősen megemelkedett a tűzifa ára, így mindenkinek nagy segítség az egy köbméter szociális tüzelő. Még akkor is, ha az csak néhány hétre elegendő. Mindenképpen pozitívan értékelem a pályázati lehetőséget, és nagyon örülök, hogy eddig ezen minden évben nyertünk – fogalmazott a polgármester.

Elmondta azt is, hogy mivel az önkormányzat állattartással foglalkozik, folyamatosan takarítják a legelőket. Ilyenkor is keletkezik tűzifa, amit szintén a rászoruló családoknak tudnak adni.

– Regécen előrelátóak az emberek, nem jellemző, hogy csak a szociális tüzelőre várnának, igyekeznek magukról gondoskodni. Egy-két olyan család van csak, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnek – jelezte Bakos Ferenc.


Évről évre növekedik a támogatás

A kormány 2011 óta támogatja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlását. A program 800 millió forintos kerettel indult, amely évről évre emelkedett, és idén már a kezdeti összeg több mint ötszörösét szánják erre a célra. A program az ötezernél kevesebb lakosú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A költségvetési támogatást a Belügyminisztérium az érintett önkormányzatoknak folyósítja. A nyertes önkormányzatok a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg a tüzelőanyagot, a támogatás teljes összegét legkésőbb 2022. március 31-éig használhatják fel.

A tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve eljuttatását a rászorulókhoz – származó költségek a nyertes önkormányzatokat terhelik, amelyeknek 2022. április 15- ig kell elszámolniuk a kincstárral.

(A borítóképen: A rászorulóknak nagy segítség a szociális tűzifa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában