népességcsökkenés

2021.09.23. 07:00

Kihalhatnak a zsáktelepülések

Több megyénkbeli település is a legveszélyeztetettebbek között.

Balogh Csilla

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Belügyminisztérium népességnyilvántartó statisztikája szerint 15 magyar településen, köztük 5 borsodi településen 5 év alatt több mint 20 százalékkal csökkent a lakosságszám. A legnagyobb arányú népességcsökkenés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztétén volt az országban, ahol 49 százalékkal esett vissza a lakosság száma 5 év alatt. A törpefaluban 2016-ban hivatalosan még 55 fő lakott, 2021-re 28 főre csökkent a lakosságszám.

– Ennek oka elsősorban az elöregedés – mondja Nevelős Barnabás, Keresztéte polgármestere. – A másik komoly gond a munkalehetőségek hiánya, de a gyér infrastruktúrát is megemlíthetem. Az úthálózatunk rendkívül rossz. A településen a vezetékes ivóvízen kívül nincs más, az internet most lesz bevezetve, de nincs gáz, bolt, gyógyszertár sem, orvosi rendelő legközelebb az innen 7 kilométerre található Krasznokvajdán található, a körzeti iskola szintén ugyanilyen távolságra van – sorolja a polgármester. – A fiataloknak nagyon nehéz így életcélt biztosítani. Most azzal próbáljuk feléleszteni a községet, hogy üdülőfalut alakítunk ki belőle, hiszen a település szinte még mindig érintetlen, szennyeződésektől mentes természeti környezete rendkívül lenyűgöző és vonzó. A megye legnagyobb levendulaültetvénye is itt található. Ezt kihasználva a nagyszabású levendulaünneppel is megpróbáljuk idecsalogatni az esetleges ingatlanvásárlókat.

Csaknem 32 százalékot esett vissza a lakosságszám az utóbbi öt évben Debrétén, ahol jelenleg 7-en laknak életvitelszerűen, bejelentve 14-en vannak. Csigó Tibor polgármester elmondása szerint annak ellenére, hogy nincs helyben munkalehetőség, nincsenek szolgáltatások és megfelelő infrastruktúra sem, mégis akadnak olyanok, főként kézművesek, akik letelepednének Debrétén. Eladó ingatlanok és földterületek hiányában viszont ez nem lehetséges. A polgármester úgy csábítana fiatalokat a településre, hogy belterületté nyilvánítaná a külterületeket, és bízik abban is, hogy egyszer olyan pályázati források elnyerésére nyílik majd lehetősége, melyek révén elősegítheti a fiatalok letelepedését. Csigó Tibor azt szeretné, ha egyszer annyian laknák ismét ezt a kis zsákfalut, ahányan hajdanán: 260-an.

Csok, állami támogatások

A Sátoraljaújhelytől 20 kilométernyire fekvő Filkeháza lakossága csaknem 26 százalékkal csökkent az elmúlt öt évben. Szedlák Flórián polgármester bizakodva mondja, hogy ez a csökkenés talán most megáll azzal, hogy idén eddig már három fiatal pár is letelepedett a községben. A polgármester úgy tudja, hogy az egyik család a falusi csokot, a másik két pár pedig a lakásfelújítási támogatást vette igénybe. A polgármester meglátása szerint a különféle állami támogatások vonzóvá és infrastrukturálisan ellátottabbá teszik az apróbb falvakat is. A lakosságszám növekedése pedig beruházásokat és fejlesztéseket vonhat maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában