Tokaj-Hegyalja Egyetem

2021.09.25. 14:02

A miniszterelnök nyitotta meg az új egyetem tanévét

Orbán Viktor miniszterelnök indította útjára az egykori Comenius Tanítóképző Főiskola alapjaira támaszkodó, a nyáron megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetem első tanévét Sárospatakon.

Fotó: Bódisz Attila

„Egy egyetem felavatása önmagában is rendkívüli esemény, de az is felemelő, hogy egy régi adósságunkat tudjuk megnyugtatóan rendezni” – kezdte beszédét a kormányfő. Ezután így folytatta: „bűn, sőt egyenesen hiba, hogy eddig nem volt önálló egyetem abban a városban, ahol a magyar szellem oly régóta otthonra talált”. A miniszterelnök kijelentette: az adósság felhalmozódása a múltban keresendő. Véleménye szerint ha egyetlen képben próbáljuk összegezni az elmúlt száz év történetét, akkor azt nyugodtan nevezhetjük a száz év magyar magány történetének – fogalmazott Orbán Viktor kiemelve: ez idő alatt az ország megfeledkezett a vidékről. A vesztes világháborúk és Trianon okozta traumát tovább mélyítette a kommunizmus erőltetett iparosítása és a szocialista városiasítás, amelyek mind a vidék kárára történtek meg. A nemzeti kereszténydemokrata kormányok másként tekintenek a világra – fejtette ki. Megerősítette: „nekünk a vidék nem valaminek a széle, hanem valaminek a közepe”. A városi levegő szabaddá, a vidéki hazafivá tesz – fogalmazott. A miniszterelnök szerint itt még tetten érhető az az észjárás, testtartás, habitus, amely megmaradásunk alapját képezi a jövőben is. Ezt talán sehol nem értik jobban, mint Tokaj-Hegyalján – közölte Orbán Viktor. A kormányfő beszélt arról is, hogy Zemplénben hamarosan nagy dolgok történnek majd az egyetemen kívül is. Közútfejlesztések, városrehabilitációk, idegenforgalmi, mezőgazdasági és ipari beruházások tucatjai valósulnak meg. Olyan szintű fejlesztés kezdődik, amelyre száz éve nem volt példa – jelentette ki a miniszterelnök.

Szellemi világítótorony

Dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, kormánybiztos úgy fogalmazott: a térség és Sárospatak történetébe aranybetűvel íródik majd be a tanévnyitó napja. Hozzáfűzte: a Wáberer György kormánybiztos által irányított fejlesztési program közelebb hozza egymáshoz a településeket, a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozása pedig egy nagyon komoly intellektuális beruházás.

Fotó: Bódisz Attila

Kiemelte: Sárospatak évszázadokon át szellemi világítótornya volt a nemzetnek. A pataki diák évszázadokon formálódott karaktere, a pataki szellem közösségben gondolkodó, erős nemzeti elkötelezettséget mutató, hagyományokat ápoló és valláserkölcsi normákat elfogadó értékrendje jelöli ki az új egyetem hallgatói számára is a cselekvési irányokat – mondta a kuratóriumi elnök.

Fotó: Bódisz Attila

A Tokaj-Hegyalja Egyetem a nemzeti függetlenség megőrzésének és a minőségi, értékorientált oktatás és nevelés megújításának egyik zászlóshajója lehet – közölte dr. Stumpf István.

Alkalmas idők

Dr. Bolvári-Takács Gábor, az egyetem megbízott rektora egy bibliai példázatot alapul véve arról beszélt, hogy sohasem a rendelkezésre álló idő mennyisége segíti elő az ügyek alakulását, hanem az idő alkalmas volta – utalva az egyetemalapítás gyorsaságára. Hozzátette: Sárospatak neveléstörténetében az alkalmas és alkalmatlan idők periodikusan váltották egymást. Az alkalmas idők rendszerint olyan fejlesztéseket eredményeztek, amelyek mögött kiemelt kormányzati figyelem alatt állt – emelte ki a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában