Minden igényt kielégítő ingatlanok

2021.08.19. 12:00

Lakóotthonok épültek időseknek Putnokon

Családias környezetet igyekeztek kialakítani a fogyatékos szépkorúak számára.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Az Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény ellátottjai már be is költöztek azokba a házakba, amelyeket az építés után hivatalosan is átadtak az otthon lakói számára. Az idős­ellátás területén léptek nagyot előre Putnokon, a Dienesfalvi úton ugyanis a kor követelményeinek megfelelő, minden igényt kielégítő ingatlanokat vehettek birtokba a szépkorúak.

Az eseményen jelen volt Fülöp Attila szociális ügyekért is felelős államtitkár, aki köszöntőjében hangsúlyozta: ezen a területen Putnokon nagyon sok minden megvalósult ebben az évben, ami önmagában is örömteli. Ugyanakkor ennek a fejlesztésnek van egy fontosabb üzenete is: a város a élen jár az idősgondozás terén, komoly figyelmet fordítanak a szépkorúakra, a fogyatékossággal élőkre.

– Felépültek a támogatott lakhatást szolgáló lakások – tette hozzá Fülöp Attila államtitkár. – Az elmúlt harminc év legkomolyabb, legfontosabb változását igyekszünk végrehajtani a fogyatékosság területén. Ez pedig nem más, mint ezeknek az embereknek az életminőség-javítása, ami ilyen és ehhez hasonló házakban megvalósulhat.

Az átadóünnepségen Tamás Barnabás, Putnok polgármestere hangsúlyozta: a Jóisten erőt adott ezeknek az embereknek, hogy ne az intézetben kelljen élniük, hanem önmagukat ellátva, boldogan tölthetik a mindennapjaikat.

Önkormányzati segítség

– A képviselő-testületünk valamennyi tagja támogatta azt a javaslatot, hogy az építéshez szükséges telket térítésmentesen biztosítsa erre a célra – tette hozzá Tamás Barnabás. – Jó döntést hoztunk. Mindenkit örömmel tölt el, hogy mosolygós arcokat látunk, ezért érdemes dolgozni a hétköznapokban.

A Putnokon felépült ház már most is telt házzal üzemel, a lakók eddig a helyi benzinkúttal szemközti intézményben éltek. A nap 24 órájában velük van egy szociális szakember, aki felügyeli, segíti őket.

– A fogyatékossággal élők közül láttam számtalan alkotót, előadót, akik sokkal jobban ki tudták fejezni az érzéseiket, mint egy átlagember – osztotta meg érzéseit Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk rájuk, teljes körű tagjai legyenek a közösségnek, a városnak. Itt, most Putnokon ez megvalósult, és bízom benne, hogy az ország számos pontján épülő hasonló házak is lehetővé teszik majd mindezt.

(A borítóképen: A felépült öt házban összesen hatvanan élnek Putnokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában