Egészség

2021.08.07. 17:00

Kamilla, Aloe vera, orbáncfű, ha leégtünk

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Napvédő funkcióval bíró gyógynövényről egyelőre nincs tudomásuk, viszont ha óvatlanul napoztunk és megtörtént a baj, három gyógynövény is segíthet a problémán, mondja Szabó Gyuri bácsi, a bükki füves­ember. Az egyik gyógyír az orbáncfű, aminek az olajos kivonatát kifejezetten leégésre, égési sebek kezelésére ajánlja a természetgyógyász. Javaslata alapján ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület.

Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, mely a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Mindezek miatt érdemes inkább este használni az orbáncfűolajat.

A kamilla valamiért csak a náthás időszakban jut eszünkbe, pedig gyulladáscsökkentő hatása miatt a bőr gyulladásos panaszainál is alkalmazhatjuk. Ha bőrünk nagyon leégett, a kamillás teakeverékből készített kihűtött főzettel borogathatjuk. A körömvirág kiváló hámosító és sebgyógyító hatású, így nemcsak a bőrpír esetén, hanem nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény. Az Aloe vera a napégés első számú ellenszere, ha otthonunkban cserepes Aloe verát nevelgetünk, vágjuk le az egyik levelét és az abból kibuggyanó zselével kenjük be az érintett testrészt.

Biztonságos napozás

Bár vannak megoldások a nap­égésre, ne felejtsük el, hogy a biztonságos napozáshoz kerülni kell a 11–15 óra között tartó időszakot, hiszen ekkor a legerősebb az UVB-sugárzás, ami rendkívül káros. Fontos, hogy fejfedésre használjunk kalapot, kendőt, alkalmazzunk naponta akár többször is széles spektrumú fényvédő terméket, ami az UVA és UVB ellen is véd. A krémezés alól ne hagyjuk ki a füleket, a nyakat, a kéz- és a lábfejeket sem. Ha fényérzékenységet kiváltó gyógyszert szedünk, ne tartózkodjunk a napon!

(A borítóképen: Ne felejtkezzünk el a naptejről sem!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában