Diákmunka

2021.07.22. 17:30

Nyári munka a diákoknak

Irodai munka kevés van nyáron, szezonális munkára mehetnének, vagy gyárba.

Dózsa Gergely

20210720 Sajtókeresztúr fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Sajókeresztúrban levendulát fejt nyári diákmunkásként, Várady Marcell és Tóth Bendegúz.

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci Szilvi Budapesten egyetemista, egy irodaházban dolgozik recepciósként, de mindenféle adminisztrációs munkát is rábíznak. Most nyáron heti négy napot dolgozik, és már most kérték, hogy ősszel is maradjon, ha az órarendje engedi. Nóri hoszteszmunkákat vállal, amiben az a jó, hogy nem állandó, csak akkor kell mennie, ha szükség van rá. Zsombi pedig biciklis ételszállítóként dolgozik.

Íme néhány fiatal, akik nyári munkával szerzik meg a zsebpénzüket.

Lehet, már késő...

Vannak, akik azonban csak most eszmélnek rá, hogy szeretnének még dolgozni a szeptemberi iskolakezdés előtt. Utánanéztünk: nem is olyan könnyű munkát találni. Főleg akkor, ha valaki olyan munkát szeretne, ami után nem hullafáradtan ül esténként az ágyra.

Az adminisztrátori, a call centeres munkakörök már nyár elején megtelnek, gyorséttermekben sem könnyű elhelyezkedni. Egy miskolci gyorsétterem vezetője azt mondta, csak olyat venne fel, aki nyár után is maradna, mert mire valakit betanítanak, már vége is a nyári szünetnek.

Iskolaszövetkezetekben érdeklődtünk, és megnéztük az online kínálatot is: milyen munkákat kínálnak.

Főleg gyárak vagy szupermarketek keresnek beugrós pozíciókba fiatalokat. Miskolcon a két áruházlánc foglalkoztat nagy számban diákokat kasszánál és árufeltöltési feladatkörben. A beugrós munka azt jelenti, hogy hetente felveszi a kapcsolatot az iskolaszövetkezet azokkal, akik alkalmi szerződést írtak alá, és ha van munka valahol, akkor kérdezik, elvállalják-e.

Szezonális munkára is van lehetőség: gyümölcsöt, zöldséget lehet szedni.

Egyik olvasónk, Viktória meséli, már 17 évesen is próbált nyári munkát találni, de nem járt sikerrel, 18 év alattiakat nem nagyon keresnek a munkaadók. Az idén újra próbálkozott, olyan munkahelyet keresett, ahol 6 órában is dolgozhat, könnyebb fizikai munka is érdekelte volna, bár csempéket nem szeretett volna pakolni, és bálázni sem. Ám mivel májusban az érettségivel volt elfoglalva, később már nem járt sikerrel. Gyorsétteremnél is próbálkozott, ott viszont szintén azt mondták, nincs már hely.

Viktória valószínű, nem volt elég kitartó. A cikk elején említett fiatalok sikerrel jártak. Akárcsak Zsófi, aki egy szállodában dolgozik reggeliztetőként és pincérként, vagy épp Judit, aki fagyit árul ugyanott.

(A borítóképen: Sajókeresztúron, az önkormányzat alkalmazásában dolgozó diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában