nemzetközi együttműködés

2021.07.23. 15:00

Felsővállyal ismerkedtek

Egy diák- és egy felnőttcsoport is indult Szikszóról, de már a felvidékieket is vendégül látták.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a felvidéki Felsővály település és Szikszó közösen vesz részt egy Interreg-program megvalósításában. A Youth4N nevű projekt a természeti kincsek megőrzését támogató, környezettudatos szemléletet formáló programról szól, melynek fő eleme Szikszónak a Rakaca-víztározó menti karolai központja új épületrészének a felújítása. De emellett diákcsereprogramot, szakmai workshopokat, képzéseket is tartalmaz a program, melynek keretében szikszói „delegációt” látott vendégül a partnertelepülés. Így a szikszóiak megismerhettek egy helyi kertészeti vállalkozást, gyümölcsültetvényt és egyedi gyümölcsleveit, borait, tejtermelő és sajtokat is készítő családi vállalkozást, a Gömöri Kézművesek Társulása termékeit a harangöntéstől a fafaragásig, a helyi közösség hagyományápoló kis rendezvényeit, valamint egy farmgazdaságra ráépült panzió, turisztikai szolgáltató vállalkozását is. Ez utóbbit a Felsővály településsel meglévő együttműködésük másik programja keretében tizenöt szikszói diák ki is próbálta.

A közeli Hanva település kovácsmestere – akit a Magyar Művészeti Akadémia elismerő díjjal is jutalmazott munkái megismerése mellett –, illetve a református templom lelkésze a közös történelemről is beszélt. Megnézhették Tompa Mihály költő sírját, aki évekig szolgált lelkészként a faluban.

Látogatás oda-vissza

Ezzel párhuzamosan a határon átnyúló együttműködési projekt keretében fogadta – elsősorban a Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola diákjaiból szervezett – a szikszói diákcsoportot Felsővály. A kétnapos program első állomása – még együtt a felnőttdelegációval – László Ottó kovácsmester műhelye volt Hanván, ahol megismerhették, hogyan készülnek a levelek, kerítéselemek, szőlőfürtök. Emellett kisplasztikákat és emberméretű szobrokat is láthattak. A program Rimaszombaton folytatódott, ahol „Szmog- és fényszennyezés – láthatjuk-e még a csillagokat?” címmel pillanthattak be a Csillagvizsgáló programjaiba, távcsövükkel gyönyörködhettek a Vénusz és a Nap látványában, utóbbit többféle fényszűrőn keresztül is megtekintve. Miután visszatértek a Felsővályon található Kalaš családi gazdaságba, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról nézhettek meg videókat a fiatalok. Másnap délelőtt a Natur-Pack újrahasznosított, környezetbarát csomagolóanyagokat gyártó cég képviseletében Andrej Popovič tartott előadást és tréninget „Ne pazarold a hulladékot” címmel. Ebéd után Várhoszszúrétre, a Gömöri Kézművesek Társulásához vezetett a diákcsoport útja. Itt Rigó Béla mester irányítása mellett csuhé- és gyékénybabát is készítettek a fiatalok, amit emlékként magukkal is hozhattak, tájékoztatott a programról Piskóti István, Szikszó alpolgármestere.

Az eseménysorozat a második workshoppal július 14–15- én folytatódott Szikszón, a Magyar-hegyi Borok Házában, ahol Sváb Antal, Szikszó polgármesterének köszöntője után Piskóti István a szikszói turizmusfejlesztésről beszélt, de előadások hangzottak el a turizmusfejlesztési forrásokról, a város kulturális életéről, a helyi termékekről, külön a kézműves tésztáról és a falusi vendéglátásról is.

(A borítóképen: A felsővályi református templomban a közös múltról is szó esett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában