Munkaerőpiac

2021.07.02. 07:00

Csökkent az álláskeresők száma

Az elsődleges munkaerőpiac májusban 40 százalékkal több állást kínált, mint egy hónappal korábban.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A járvány enyhülésével fokozatosan bővülő gazdaság növekvő munkaerő-kereslete már érzékelhető Borsod-Abaúj-Zemplén munkaerőpiacán. Második hónapja csökken a regisztrált álláskeresők száma, így május végén 38 ezer 318 álláskeresőt tartottak nyilván a megye járási hivatalai, 13,4 százalékkal, 5 ezer 900 fővel kevesebbet, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a megyei kormányhivatal a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján.

Munkaerőigény

A megyei munkaadók májusban összesen több mint 3 ezer 400 fő foglalkoztatására alkalmas üres állást jelentettek be, ami 11 százalékkal múlta felül az előző hónap igényeit. Az üres állások 53 százaléka támogatási igény nélküli bejelentés volt, ami jelzi: jelentősen nőtt az elsődleges munkaerőpiac munkaerőigénye, ami az egy hónappal korábbit csaknem 40 százalékkal, a 2020. májusit pedig 78 százalékkal múlta felül.

A nyílt munkaerőpiaci ajánlatból a legtöbb a Tiszaújvárosi, a Mezőkövesdi, a Miskolci és a Szerencsi járásban érkezett, ezek adták az összes kínálat 55-95 százalékát. Az új, nagyrészt szakképzett munkavállalók kétharmadát építőipari, további számottevő részét feldolgozóipari, illetve kereskedelemmel, szállítással vagy vendéglátással foglalkozó cégek várták. A munkaadók túlnyomórészt vezeték- és csőhálózati szerelőket, hegesztőket, villanyszerelőket, tehergépkocsi-vezetőket, fém- és egyéb tartószerkezet-szerelőket, mechanikaigép-összeszerelőket, lakatosokat, kőműveseket, valamint bolti eladókat és szakácsokat kerestek.

Százak találtak munkát

Megyén belül hosszú évek óta a legalacsonyabb – májusban 8,5–9,5 százalék közötti – az álláskeresők aránya a megyeszékhely térségében és a Tiszaújvárosi járásban, de hosszabb ideje a megyei átlag alatt vagy annak közelében alakul még például a Sárospataki, a Sátoraljaújhelyi és a Mezőkövesdi járásban is. A nyilvántartott munkanélküliek létszáma most több mint 300 fővel a Miskolci járásban, de további négy járásban is – köztük az Ózdiban és a Kazincbarcikaiban – 100- 200 fővel lett kevesebb. Az átlagosnál jobban csökkent a fiatalok, a középfokú, de különösen a felsőfokú szakképzettségűek, valamint a szellemi munkát keresők száma.

Több a tartósan állást kereső

Az álláskeresők között május végén 3 ezer 449 pályakezdő szerepelt. Számuk második hónapja csökken, most 4,1 százalékkal, 148 fővel maradt el az előző havitól, az egy évvel korábbitól pedig 520 fővel, 13,1 százalékkal volt kevesebb.

Növekedett viszont azok száma, akik tartósan, legalább egy éve folyamatosan keresnek munkát: a május végi zárónapon 14 ezer 300 fő volt ebben a helyzetben, 18 százalékkal – 2 ezer 200 fővel – többen, mint egy éve, 37,4 százalékos részarányuk pedig meghaladja az országos 33,7 százalékos átlagot. Valamit javult az 50 éves korosztály helyzete, amely most 13 ezer 200 fővel 34,4 százalékot tesz ki az álláskeresők között. Számuk 4,3 százalékkal – 600 fővel – apadt az előző hónaphoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában