iskolák

2021.05.08. 16:00

Nőtt az érdeklődés a technikumok és a szakképző iskolák iránt

Egyre több szülő és diák számára nyújt kedvező jövőképet a szakképzés.

Hegyi Erika

20210123 Pécs Középiskolai felvételi a Leőwey Klára Gimnáziumban. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Forrás: MW

Fotó: Laufer László

A szakképzés átalakítása után nőtt az érdeklődés a diákok és szülők körében a technikumok és a szakképző iskolák iránt. Legalábbis ez derül ki a legfrissebb adatokból. Míg 3-4 évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka jelentkezett gimnáziumba országos szinten, most a technikumokba adták be a jelentkezésüket ennyien, a gimnáziumokba pedig kevesebben, a diákok 34 százaléka, mondta a napokban Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: a szakképzés vonzereje az ösztöndíj mellett az, hogy a tanulók először egy ágazatot ismernek meg, nem kell azonnal szakmát választaniuk. Megtanulják, hogy milyen szakmák vannak az adott ágazatban, és az ágazati ismeret megszerzése után indul a szakképzés. A technikum a diákoknak érettségit, szakmát, ösztöndíjat és a duális képzés által munkalehetőséget is biztosít. A szakképzést választók aránya 2020-ban 11 százalékkal emelkedett 2019-hez képest, idén pedig 20 százalék a növekedés tavalyhoz viszonyítva.

Az Oktatási Hivataltól megtudtuk: megyénkben ebben a tanévben 6702 diák jelentkezett gimnáziumba, közülük 6489 tanulót vettek föl. Ebben benne vannak a 6 és 8 osztályos képzésre bejutottak is. Kértünk adatokat a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól is, de egyelőre nem kaptunk választ.

Változás történt

Viszont érdeklődtünk általános iskolákban, hogy megtudjuk, mi a tapasztalatuk a nyolcadikosok továbbtanulási szándékával kapcsolatban. Április 30-áig eldőlt, melyik diákot melyik középiskolába vették föl. Buchala István, az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese és továbbtanulási felelőse az Északnak azt mondta, náluk határozottan érződik, hogy vonzóbbá tették a szakképzést a fiatalok számára.

– Mind az 50 nyolcadikos diákunkat felvették valamelyik középiskolába, 70 százalékukat az elsőként megjelölt helyre. 21 végzősünk marad Encsen, ők a helyi gimnáziumba fognak járni, 2 tanulónk miskolci gimnáziumot választott, a többiek pedig szintén Miskolcon tanulnak majd tovább, de valamelyik technikumban. Nagy volt az érdeklődés a Kandó-, a Bláthy-, a Ferenczi- és Berzeviczy-technikumok iránt. Korábban főként gimnáziumot választottak a szülők és a gyerekek, de az idén megnőtt a technikumok iránti érdeklődés – jelezte Buchala István.

Gimnázium és egyetem

Más a tapasztalat a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskolában. Vadasné Joó Katalintól megtudtuk, náluk a végzősök többsége gimnáziumot választott. Mégpedig azért, mert a gyerekek távlati céljai között az egyetem szerepel. A 49 nyolcadikos közül 8-10 szeretne technikumban továbbtanulni.

– Ők is tervbe vették az egyetemet, de úgy gondolták, hogy egy szakmával a kezükben nagyobb biztonságban vannak. A gimnáziumok iránti nagyobb érdeklődésnek nálunk az az oka, hogy erős iskolának tartják az intézményünket a szülők, és jó képességű tanulók jönnek hozzánk. Ez abból is látszik, hogy sokan már 6 és 8 osztályos gimnáziumi képzésre is felvételt nyernek – tette hozzá az igazgató.

– Mi is azt tapasztaljuk, hogy megnőtt a technikumok vonzereje – fogalmazott Bihall Tamás, a Bokik elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős alelnöke.

Régi törekvés

– A kamarának régi törekvése, hogy nőjön a szakképzés iránti érdeklődés. Hiszen szükségünk van szakemberekre. Most, a lakásfelújítások idején mindenki tapasztalhatja, hogy nagyon nehéz minőségi szakembert találni. Feladat tehát a szakmát tanuló diákok számának növelése, mindezt úgy, hogy közben az egyetemre jelentkezők száma ne csökkenjen. Ez látszólag ellentmondás, de annyi gyerekkel lehet gazdálkodni, amennyi van – fogalmazott Bihall Tamás.

Hozzátette: egyes megyénkbeli technikumok iránt különösen nagy az érdeklődés. A Kandóba 3-4-szeres a túljelentkezés, de sokan szerettek volna bejutni a Berzeviczybe, a Szentpáliba és az Andrássy Bosch-osztályába is, melyek a Miskolci Szakképzési Centrum iskolái.

(A borítóképen: Rendkívül népszerű a technikum [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában