Mezőgazdaság

2021.05.07. 12:00

Jól jön az aranyat érő eső

A talajok felszín közeli rétegének száradásához hozzájárul az erős szél.

Pap Gyula

20210428 Gelse Tavaszi munkák a földeken. Mezőgazdasági gépek munkában. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Szakony Attila

A fordulat, hogy beköszöntött a melegebb, szárazabb idő, azt segítette elő, hogy a tavaszi munkák felgyorsuljanak – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. Különösen, hogy a legfontosabb kultúráink, a kukorica, napraforgó vetése elinduljon. A dél-borsodi térségben például már több mint 75 százalékát elvetették ezeknek – tette hozzá. Semmi sem tökéletes, most az erős szél befolyásolja a tavaszi munkákat, konkrétan a növényvédelmet. Zajlik a búza, tavaszi árpa gyomirtása és a gombaölő kezelést is elkezdték. – Én most éppen a tavaszi árpa gyomirtását kezdeném, de a szél miatt nem biztos, hogy szerencsés – jegyezte meg a gazdálkodó. Elsodródik, más kultúrában kárt okoz, ha az árpára kitalált gyomirtó szer elmegy a napraforgóba, azt kiviszi – vázolta a veszélyeket.

Nincs nagy lemaradás

Amilyen hűvös volt a tavaszi időszak, a mi térségünkben egészen tűrhetően néznek ki a kultúrák – hangsúlyozta a szakember. A repce, őszi búza nincs jelentősen elmaradva önmagához képest. Azért van elmaradás, mert például a lucernát már ilyenkor szokták kezdeni lekaszálni, de most ehhez még nincsen készen. És a kertészetekben a gyümölcsfagykár jelentős mértéket képvisel, bár még nem teljes a felmérés – összegezte a szakember.

Melegedés jön

A múlt hét második felében jelentős melegedés kezdődött, ami felgyorsította mind a természetes vegetáció, mind kultúrnövényeink fejlődését. Hirtelen beálló nagy melegtől, ami a jelenlegi fenológiai fázisok lerövidülésével okozhatna károkat, azonban egyelőre nem kell tartanunk, a héten több hidegfront is megtöri a hőmérséklet emelkedését, jelentősebb csapadék azonban csak kevés helyen valószínű – írja az agrometeorológia.

A hét további részében több időjárási front is érinti hazánkat, ezért változékony marad időjárásunk. Csütörtökön sok lesz a felhő fölöttünk, de csak kevés helyen van esély esőre, záporra, a hőmérséklet viszont 5-6 fokkal visszaesik. A következő hidegfront péntekre várható, melyhez kötődően már többfelé lehet számítani 2–5 mm közötti csapadékra. A hét közepén bár 10 fok alatti minimumhőmérsékletekre van kilátás, de fagy sehol sem valószínű. A hétvégén napos, száraz idő valószínű, és a fagyzugokban ekkor ismét előfordulhat 0 fok körüli hőmérséklet a hajnali órákban. Összességében a héten tovább veszítenek nedvességtartalmukból a talajok, gyenge nedvesedés csak a nyugati tájakon valószínű.

Szárítja a szél

A talajok felszín közeli rétegének száradásához ezen a héten is hozzájárul a napközben gyakran erős szél, így a növényvédelmi munkákat érdemes a kora reggeli vagy esti órákra ütemezni – javasolja a met.hu.

(A borítóképen: Folyamatos a munka a földeken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában