ifjúsági szakmai fórum

2021.05.14. 18:00

Interaktívan ismerkedtek a fiatalokat megcélzó civil szervezetek

A szervezők nem egy szokványos „kivetítős” előadást akartak, inkább csapatépítő tréningen hozták össze a szakembereket.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A fiatalok megtartása városunkban régóta foglalkoztatja a szakembereket. Azt elérni, hogy ne menjenek el innen – vagy ha elmennek, tanulmányaik befejeztével jöjjenek vissza és itt vállaljanak munkát, alapítsanak családot – nem könnyű feladat. Ezért számos civil szervezet tűzte zászlajára az ügyet és munkálkodik azon, hogy edukációs és szabadidős programok sokaságával kerüljön közelebb ehhez a korosztályhoz. A civil szervezetek ugyanazon elvek mentén, azonban egymástól függetlenül működnek és tevékenykednek, ezért már többekben felmerült az az igény, hogy kapcsolódjanak.

 

Interaktív délelőtt

A csütörtöki ifjúsági szakmai fórumnak az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci Közösségi Pontja adott otthont. A szervezésben partnerek voltak a városi önkormányzat ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberei és az Egy Jó Dolog Egyesület. A városban működő fiatalokat is megcélzó civil szervezetek képviselőit várták az interaktív ismerkedésre. Az elképzelés az volt, hogy jobban megismerjék egymást ez egy városban, hasonló tevékenységet végző civilek. A rendezvényen keresték az együttműködési lehetőségeket, de nem a szokványos módon. Az esemény koordinálását az Egy Jó Dolog Egyesület vállalta magára.

Pozitív gondolkodás

Az egyesület elnökségi tagja, Karsza Péterné Szalánczi Beáta köszöntőjében arra tért ki, hogy biztosan sok szülő járt már úgy, hogy kamasz gyerekét megkérdezte, mi történt vele aznap, a válasz pedig az volt: „semmi”. Ők azon dolgoznak, hogy a „semmi” helyett minden fiatal tudjon mondani legalább egy jó dolgot. És ne csak a fiatalok, mindenki meg tudja fogalmazni, mi teszi boldoggá – hangsúlyozta Beáta.

Nem szerettek volna unalmas előadást, ahol ülve végighallgatják a résztvevők, hogy ki mivel foglalkozik, majd kerekasztal-beszélgetésen megvitatják a fontos kérdéseket. Inkább egy csapatot szeretnének építeni azokból a szakemberekből, akik mind ugyanazokért a célokért dolgoznak. Tréneri módszerük lényege a szemléletváltás elősegítése. Hisznek abban, hogy közösségektől támogatva élni jó dolog. A közösségnek ugyanis hatalmas szerepe van önmagunk megismerésében. Ők pedig igyekeznek megmutatni a „másképp látás szemüvegét”.

A fiatalok segítése fő feladat

– A segélyszervezet alapvető feladata, hogy közösséget építsen. Ez nemcsak az adományozói közösséget jelenti, nem feltétlenül csak a hátrányos helyzetűeknek szól, hanem mindenkinek. Ebben a fiatalok kiemelten fontos szerepet kapnak – mondta Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója.

Azért is csatlakoztak a kezdeményezéshez és ajánlották fel a Közösségi Pontot mint helyszínt, mert figyelnek arra, hogy mi a közvetlen környezet igénye, a programokat együtt állítják össze. Most éppen a szakemberek összehozása volt a cél. A fiatalok esetében is arra kell törekedni, hogy velük együtt találják meg, hogy mik azok az együttműködési formák, szolgáltatások, amelyekre szükség van – tette hozzá a szociális igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában