enyhítések

2021.05.07. 20:00

A miskolci városvezetés úsztatta el a fürdőnyitást

Miskolc vadonatúj fürdője már tavaly készen volt, most mégsem nyílik meg.

20210505 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Nem nyitnak a Miskolci strandok. Ellipsum strandfürdő Miskolctapolca.

Fotó: Kozma István

Május elsejétől kinyithatnak a strandok, fürdők. Erre készült minden érintett település, minden üzemeltető. Illetve nem mindegyik, Miskolcon nem nyitottak ki a strandok. A legnagyobb baklövés az, hogy hiába készült már el tavaly év végére és hiába vette át üzemeltetésre a miskolci önkormányzat, a nyitási lehetőség ellenére még mindig üresen tátong a miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő impozáns épületegyüttese. Pedig a kormány 700 millió forintot megítélt az üzemeltetésre, ugyancsak a múlt év végén.

„Ej, ráérünk arra még”

Minden adott lehetett tehát – pénz, paripa, fegyver –, hogy a reménybeli nyitásra valóban megnyitható állapotba hozzák az Ellipsumot. A miskolci önkormányzat azonban azon túl, hogy „megszavaztatta” a nagyközönséget arról, hogy mi legyen a neve az új fürdőnek, késlekedett meghozni a döntéseket arra vonatkozóan, hogy kire, mire bízza az üzemeltetést, pedig nem kellett nagy jósnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, hogy az üzemeltető a Miskolci Fürdők Kft. lesz. Így is lett, de a működtető társaság – úgy tűnik – szintén késlekedett az élményfürdő működtetését megalapozni.

A mai napig nem tudjuk például, hogy ki a vezetője az Ellipsumnak, csak azt, hogy személyzet még nincs, amelynek munkálkodnia kellene, hogy minden flottul menjen, ha érkeznek a fürdőzők. A dolgozókat most kezdték el sietve toborozni, aztán jöhet – ugyancsak sietve – a képzésük, hogy alaposan elkésve, június végén kinyithasson végre az élményfürdő.

Ha az interneten rákeresünk az Ellipsumra, nem sok érdemi információt találunk. A weboldalára kattintva pedig az a felirat jelenik meg, hogy „fejlesztés alatt”.

Az idegenforgalmi szakemberek egyetértenek abban, hogy az egyik legfontosabb feladat egy ilyen új létesítmény esetén, hogy bevezessük a köztudatba és elhelyezzük a piacon. Ebben pedig egyetlen lépés sem történt. Pedig tavaly nyáron Kiss János, a beruházásért felelős miniszterelnöki megbízott mondta el lapunknak, hogy a miskolci önkormányzat egyik legfontosabb feladata az új wellnessfürdő piaci bevezetésének megszervezése. A felvetése egyelőre hiábavaló volt, ugyanis még azt sem lehet tudni, mennyiért lehet majd jegyet váltani az új fürdőbe.

Az egyik nagy utazásközvetítő portál, a Szállás.hu a megye fürdőit ajánló oldalán a top 1 helyen a jelenleg ugyancsak még zárva tartó barlangfürdő áll. Meglepetésre a második helyen az Ellipsumot tüntetik fel, amely 436 értékelést kapott. Rákattintva derül ki, hogy ez úgy lehetséges, hogy az új élményfürdőt együtt kezelik a mellette lévő miskolctapolcai strandfürdővel. Ezen az alapon alaposan félrevezetők a feltüntetett belépőárak, amelyek – mértéküket tekintve – nem vonatkozhatnak az új élményfürdőre.

Az Ellipsum körül kialakult helyzetről kérdéseket tettünk fel a miskolci városháza sajtóosztályának, válaszokat azonban nem kaptunk.

Kérdéseink

  • Miért késik az elkészült fürdő megnyitása, miután május 1-jétől a kormány döntése értelmében látogathatók a strandok és a fürdők is?
  • Miért most kezdték el csak toborozni a személyzetet a fürdő üzemeltetéséhez, amikor már az építkezés megkezdésekor tudni lehetett, hogy a város fogja üzemeltetni a komplexumot és már hónapokkal ezelőtt át is vették az építőtől a fürdőt?
  • Miért nem lehetett idejében elkezdeni az érdemi felkészülést a fürdő üzemeltetésére?
  • Mikor jelölték ki a Miskolci Fürdők Kft.-t üzemeltetőnek?
  • Mire költötték el a kormánytól a fürdő üzemeltetésére kapott 700 millió forint támogatást?
  • (A borítóképen: A fürdő környezetét sem rendezték)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában