vendéglátás

2021.04.10. 18:30

Várják már az éttermek és a szállodák nyitását is

Az újranyitást óvatosan és a megfelelő szabályok betartásával kell kezelni.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Megkezdődött az újranyitás szerdán, miután az ennek feltételeként szabott két és fél milliós oltásszámot keddre sikerült teljesíteni.

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtökön, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

Szalmaszál a túléléshez

Az első szakasz életbe lépése után a megyei kamarai vezető véleményét kérdeztük. „A kamara javasolta, hogy a szolgáltatókat, fodrászokat, kozmetikusokat, a szépség­ipart, a kiskereskedelmi egységeket, ruházati boltokat szigorú ellenőrzés mellett ki kellene nyitni” – mondta megkeresésünkre Bihall Tamás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara (BOKIK) elnöke. „Egyrészt a megfelelő biztonsági előírásokat betartva nincs nagyobb kockázata, mint bevásárolni menni egy nagy áruházba. Másrészt a kamarának az a dolga, hogy a vállalkozások ellehetetlenülését, amennyire csak lehet, próbálja elkerülni” – emelte ki az elnök. „A húsvét a zárás miatt nagy bevételkiesés a kereskedők többségének, de talán az április 7-ei nyitás egy szalmaszál ahhoz, hogy túléljék. Főként a rendelkezésre álló tartalékok határozzák meg, hogy kinek mennyire viselte meg a vállalkozását az elmúlt időszak. De mindenképpen pozitív lépés számukra a nyitás, és fontos a gazdaság szempontjából” – tette hozzá Bihall Tamás.

A szolgáltatói szektor, valamint az élelmiszer-árusításon kívüli kereskedelmi tevékenység jelentős terület, és hetek óta zárva vannak. Mérlegelni kell sokféle szempontot, ezért a kormány is alapos megfontolás után hagyta jóvá a javaslatot. Több kamarai tag jelezte, hogy anyagi nehézségei vannak, ezért segítségért fordult a szervezethez. Főként a vendéglátóipari szegmensben tevékenykedőkre igaz ez. A kamarai éves tagsági díj 75 százalékkal való csökkentésével tudtak segíteni. Ez ugyan csak pár ezer forintot jelent, de van olyan vállalkozás, ahol minden fillér számít. Már nagyon várják, hogy az éttermek és szállodák is kinyithassanak és vendégeket fogadhassanak. A kamara azt szorgalmazza, hogy védettségi igazolással minél előbb igénybe vehető legyen a szolgáltatás.

Nem érzi, hogy ezúttal más lenne a helyzet, mint tavaly tavasszal, amikor vásárlási idősávot vezettek be – mondta Tóth László, az Unió Coop Zrt. vezérigazgatója, a BOKIK alelnöke, szintén az újranyitásra, a négyzetméter-alapú szolgáltatás szabályára reagálva. A tíz négyzetméterenként egy vásárló üzletben való tartózkodását nem lesz probléma betartani szerinte. Átlagosan 250-350 négyzetméteresek az üzletlánc boltjai, ezért ez 20-30 embert jelent egyszerre. Ezt figyelemfelhívó plakátokon is kihelyezik, illetve csak annyi kosarat vagy bevásárlókocsit hagynak kint az eladótérben, ahányan lehetnek az üzletben, kosár nélkül pedig nem lehet bent lenni – fogalmazott a vezérigazgató.

(A borítóképen: Vitrintisztítás egy miskolci ékszerboltban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában