koronavírus

2021.04.14. 19:15

Újfajta vakcina is segíti az átoltottság elérését mától

A Janssen-oltóanyag vektorvakcina, a kínaiból pedig lehet, hogy kell egy harmadik dózis is.

Hegyi Erika

Budapest, 2021. április 13. Szénási Zsolt minõségbiztosító gyógyszerész mutatja az újonnan érkezett, koronavírus elleni Janssen-vakcinát a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. április 13-án. A elsõ szállítmány összesen 28 800 embernek elegendõ oltóanyagot tartalmaz. A szállítmány fagyasztva érkezett és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. A Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik majd a kistelepülésekre. A Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztetõ oltásra a védettség kialakításához. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kedden érkezett 28 ezer Janssen-vakcina Magyarországra, ez a hatodik oltóanyag, mely bekerül hazánk oltóprogramjába. Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár arról tájékoztatott, hogy ez a vakcina is vektorvakcina, csakúgy mint a Szputnyik V vagy az AstraZeneca. A Janssenben 26-os típusú adenovírus található, ez olyan vírus, ami nem betegíti meg az embert.

Előnye, hogy egyetlen adagot kell belőle beadni, és ez az egy dózis 70–80 százalék közötti védettséget biztosít. Körülbelül ugyanennyi érhető el az AstraZeneca első oltásával is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vakcina 100 százalékban kivédi azt, hogy valaki lélegeztetőgépre kerüljön, esetleg belehaljon a fertőzésbe. Az oltottak 20–25 százalékánál kialakulhatnak a fertőzés tünetei, köhögés, fejfájás, láz, fáradékonyság, de nem kerülnek súlyos állapotba.

Felmérés kellene

A vakcina előnye, hogy egydózisú, emiatt kevesebb idő alatt több embert lehet vele immunizálni, és kevesebb munkaerőt is igényel. Tulajdonképpen a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca első dózisa is eléri ezt a hatékonyságot, de azok előírásában az szerepel, hogy két oltás szükséges, a Janssenében viszont az, hogy csak egy.

A szakembert kérdeztük a kínai Sinopharm-vakcináról is, mellyel hazánkban is oltanak, és az utóbbi napokban olyan hírek érkeztek róla, hogy nem biztosít kellő védettséget. A víruskutató hangsúlyozta: erre a vakcinára is igaz, hogy ha valaki megkapja belőle az előírt két dózist, véd a legsúlyosabb állapottól, tehát a lélegeztetőgéptől és a haláltól.

– Azt azonban el kell ismerni, hogy az ellenanyagszint, ami mérhető, a második oltás után sem mindig éri el azt a szintet, amit a védettség alapszintjének tekintünk. Emiatt jó lenne egy reprezentatív felmérést végezni, hogy megtudjuk, az oltottak hány százalékára igaz ez. A védettségi szintet egy harmadik oltással lehetne javítani. Egyébként eredetileg is volt egy olyan ajánlás, hogy a kínai vakcinából három oltás lenne hatásos, hiszen a klinikai kipróbálása alatt is három dózisban gondolkodtak a gyártók, de az oltóanyaghiány miatt ezt két adagra szűkítették. A döntéshozókon múlik, hogy két oltással folytatják-e, vagy végeznek egy reprezentatív felmérést, és az eredmény ismeretében döntenek, esetleg felmérés nélkül minden Sinopharm-vakcinával oltott embert beoltanak a harmadik adaggal. Azonban, mint az imént említettem, a jelenlegi állás szerint a súlyos betegségtől az első két oltás is megvéd. Jó lenne erről nyilvános adatokat látni, és jó lenne tudni, hogy megbetegedett-e már Magyarországon olyan ember, aki megkapta a kínai vagy bármelyik másik vakcina előírt két dózisát – tette hozzá a víruskutató.

(A borítóképen: Miskolcra kedden Pfizer–BioNTech-oltóanyag érkezett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában