Biztonságos közlekedés

2021.04.09. 09:00

Nem minden gyógyszer mellett javallott vezetni

Sokan nem olvassák el a tájékoztatót, vagy nem veszik komolyan, hogy baj lehet.

Fotó: Shutterstock

Tavasszal kezdődik a pollenszezon, mely tízezrek életét keseríti meg. Hazánkban is. Ha más megoldás már nincs, akkor pedig következhetnek a recept nélkül kapható vagy receptre felírt gyógyszerek. Az allergia elleni szerekkel azonban vigyázni kell, mert befolyásolhatják a vezetési képességet – hívja fel a figyelmet az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság bejegyzésében.

Vagy ez, vagy az

Álmosság, koncentrációs nehézség, látászavarok, szédülés – ezek lehetnek például a gyógyszerek mellékhatásai. Nagyon fontos, ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét is érzi valaki magán, akkor ne üljön a volán mögé, hiszen – egy francia tanulmány alapján – akár ötszörösére nőhet a veszélye annak, hogy balesetet okoz!

A gyógyszergyártó cégek szerint a kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszerek nem kevesebb mint 15-20 százaléka befolyásolhatja a vezetési képességet. Ezek közé tartoznak a nyugtatók, altatók, az allergia elleni, illetve a pszichotróp gyógyszerek, továbbá néhány fájdalomcsillapító, amelyek korlátozzák a kognitív, azaz szellemi teljesítményt. A receptre kapható készítményekkel általában kevesebb a gond, hiszen az orvos már előre felhívja a figyelmet arra, hogy gyógyszer szedésekor nem ajánlatos autóba ülni.

A vény nélküli gyógyszerekkel azonban már más a helyzet, már csak azért is, mert a betegek többsége egyáltalán nem olvassa el a dobozokba csomagolt tájékoztatót. Pedig annak elolvasása jótékony hatással lenne a testi épségre és az egészségre, akárcsak a patikában történő előzetes tájékozódás a lehetséges kockázatokról.

Fontos tehát, hogy a vény nélküli gyógyszerek beszedése előtt is legyünk tisztában azzal, hogy a készítmény korlátozza-e a biztonságos vezetési képességünket, vagy sem. Ha a válasz igen, akkor két választásunk marad: vagy ne vezessünk, vagy pedig keressünk a problémánkra más gyógyszert, mely fogyasztása nem jár hasonló veszélyekkel.

(A borítóképen: Ha gyógyszerre van szüksége, tájékozódjon: vezethet-e)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában