felújítás

2021.04.29. 19:00

Napelemek az egészségházon Sajóbábonyban

A modernizációval jelentős összeget spórol az önkormányzat.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

Az elmúlt hat évben felújították az összes közintézményt Sajóbábonyban. Az utolsó két épület rekonstrukciója van folyamatban, a tagóvoda és az egészségház energetikai korszerűsítése – mondta Szilva István, a város polgármestere. Hozzátette: összesen 17 intézményt újítottak vagy építettek fel ez idő alatt.

Mérföldkő a város életében

Az egészségház belső felújítása nemrégiben fejeződött be, február végén. Az épületben két háziorvosi rendelő, fogorvos, védőnő, családsegítő szolgálat, illetve az önkormányzat néhány dolgozója kapott helyett. Közművek, burkolatok cseréjét, illetve új orvosi eszközöket tudtak finanszírozni pályázati forrásból. Ráfért már a felújítás, hiszen a kilencvenes években volt utoljára nagyobb volumenű infrastruktúra-fejlesztés a házban – tudatta a polgármester. A város egyik legforgalmasabb közintézménye, de a járványhelyzet miatt most csak korlátozottan látogatható. Így könnyebb volt az ott praktizáló orvosok és szakdolgozók átköltöztetése egyik épületrészből a másikba, amíg a munkálatok folytak. A teljes körű modernizáció az energetikai korszerűsítéssel fejeződik be. Hőszivattyús fűtést alakítottak ki, az áramellátást napelemek segítik. A külső nyílászárókat is kicserélték, valamint hőszigetelést és akadálymentesítést kapott az épület.

A tagóvoda esetében ugyanezek a folyamatok teljesülnek. El tudták érni, hogy viszonylag rövid idő alatt a város teljes közintézmény-hálózata modernizálódott – hangsúlyozta a polgármester.

Ideális helyzet

Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy ezekkel a felújításokkal jelentős összeget tudnak ezentúl megspórolni a város költségvetéséből, mivel a működtetés jóval kevesebb pénzbe kerül. Azt a pénzt pedig, amit ily módon megtakarítottak, más beruházásokra, illetve szociális támogatásokra tudják fordítani.

Nem csúsztak a projektek. A tervezett ütemezésnek megfelelően mindent be tudtak fejezni időre – mondta a polgármester. Szilva István tősgyökeres sajóbábonyiként szívügyének érezte és nagyon várta, hogy a tagóvoda épülete – ahová ő is járt kisgyermekként – megújuljon. Az intézményben két csoport működik, 25-25 gyermeket tudnak fogadni. A létszám kismértékben még bővíthető. A másik óvodában még három csoport található, így összesen megközelítőleg 140 gyermeket tudnak befogadni. Jelenleg 80 százalékos az ellátás igénybevétele, de ez a járványnak is köszönhető. Az a szülő, aki meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, óvatosságból még nem viszi közösségbe. Alapvetően azonban majdnem teljes a kihasználtsága az intézménynek. Amióta már bölcsődéje is van a településnek, azóta a három év alatti kicsiket ott fogadják, ezzel kissé csökkent az óvoda terheltsége. Az egy csoporton belüli létszám így jóval ideálisabb a gyermekek és óvodapedagógusok számára is.

Van még teendő

Habár büszkék arra, amit eddig is sikerült véghez vinni, de nem állnak meg itt – fogalmazott a polgármester. További beruházások vannak folyamatban részben saját, illetve pályázati forrásból egyaránt. Az egyik ilyen az új garázssor létesítése, ahol az alapozási munkálatokat végzik jelenleg, és érkeznek hozzá a betonelemek is. Ezt az igényt a társasházi övezetben élők számára teljesítik.

A településen jelentősen megnövekedett a gépjárműforgalom és az autók száma, ezért vált szükségessé. Továbbá önkormányzati bérlakásokat szeretnének kialakítani egy kétszintes társasházi épületben, illetve ehhez kapcsolódó parkolóhelyeket létrehozni.

A polgármester megerősítette, hogy továbbra is folyamatosan figyelik a kínálkozó pályázati lehetőségeket a település fejlődése érdekében.

(A borítóképen: Az egészségház hőszivattyús fűtést kapott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában