megrepedt a sziklatömb

2021.04.13. 20:00

Nagyságrendileg tízmilliós költség a barlangfürdőben

A medencékben hónapok óta nincs víz, emiatt megmozdult egy sziklatömb a barlangfürdőben. A helyreállítási munka akár 2–2,5 hónapot is igénybe vehet.

Forrás: ÉM

Hónapok óta nincs víz a miskolctapolcai barlangfürdő medencéiben, aminek következtében megváltozott a barlangi terek mikroklímája és nagyobb méretű repedés keletkezett a fogadótér természetes sziklatömbjében. A nem kívánt folyamatok megállításán már dolgoznak a szakemberek – számolt be a problémáról a napokban a városházi hírportál.

Nincs páratartalom

A tudósításban megszólaló üzemeltető, a Miskolci Fürdők Kft. vezetője, Koreny György úgy fogalmazott: „Tavaly november közepe óta zárva tartunk, és mivel a medencéket ezt követően le kellett ürítenünk, így a kőzeteknek szükséges páratartalom sincs meg a barlangi terekben.” A sziklafalban most jelentősebb elmozdulásokat fedeztek fel a szokásos évi ellenőrzések során.

A barlangfürdő tereinek átalakítását két évtizeddel ezelőtt elvégző építész, Bodonyi Csaba az Észak kérdésére elmondta: a természetes sziklafalban mozgások folyamatosan előfordulnak, maga a most elmozdult kőtömb is ott található, ahol az építkezés során annak idején egy háromméteres átmérőjű szikla kidőlt. Az nyitotta meg a fogadócsarnok új barlangbejáratát, amelyhez a csarnok tetőszerkezete illeszkedik.

Kőzetmechnikai biztonsági vizsgálatok

A jelentősebb elmozdulásokat azóta a felszerelt mozgásérzékelők figyelik, míg a kisebbek feltárására az évente kötelezően elvégzendő kőzetmechnikai biztonsági vizsgálatok szolgálnak. Ez a megelőző tevékenység rutinművelet, amit általában a januári karbantartási időszakban végeznek el. A mostani szemlén fedezték fel a fogadócsarnok sziklafalában a komolyabb repedést. A probléma megoldására Tasnádi Tamás geológus, bányaművelő mérnök készített szakvéleményt, akivel annak idején az építész a fürdő rekonstrukcióján is együtt dolgozott. A szakember lapunk kérdésére válaszolva leszögezte: a kialakult sziklamozgás megállítása nem jelent megoldhatatlan feladatot. Helyre kell állítani a kőtömbben az anyagi folytonosságot, azaz megfelelő anyaggal ki kell tölteni a repedést, ez megadja majd a kellő szilárdságot, ami után következhet a kőzetcsavaros rögzítés. A helyreállítási művelet 2–2,5 hónapot vehet igénybe.

A helyszínen járt Bodonyi Csaba is arról beszélt, hogy a javításnak megvan a kidolgozott technológiája, amivel a kivitelezők újra biztonságossá tudják tenni a medencecsarnokot. A véleménye szerint a tízmilliós nagyságrendű helyreállítási munkálatok sem esztétikai, sem üzemeltetési szempontból nem jelentenek majd a későbbiekben problémát.

(A borítóképen: A helyreállítás a fürdőtér biztonságát szolgálja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában