koronavírus

2021.04.28. 17:30

Ezek lesznek az új intézkedések 4 millió beoltott után

Lehet menni színházba, moziba, hangversenyre, de zenés-táncos rendezvényre még nem. 

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Véglegesítette a kormány azokat az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, amelyek azután lépnek érvénybe, hogy a koronavírus ellen beoltottak száma eléri a négymilliót. A kormany.hu oldalra hétfőn feltöltött közlemény szerint a magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. „Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében” – írták. Hozzátették: amikor a beoltottak száma eléri a négymilliót, új intézkedések lépnek életbe, amelyek jelentős része védettséghez, védettségi igazolványhoz kötött.

Várják a részleteket

A kulturális és művelődési intézmények már készülnek a nyitásra, de várják a részletes szabályozást, hiszen az egyelőre még nem jelent meg.

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője lapunknak elmondta, a részletszabályozásból lehet majd megtudni például azt, hogy a koncertterembe hány embert lehet beengedni maszk nélkül, de azt is, hogy szabadtéren miként lehet koncertet rendezni.

– Emellett felvetődik az a probléma, hogy ha a koncertterembe maszk nélkül ülhet be a közönség, akkor lehetséges, hogy a zenészek nem szívesen mennek fel a színpadra. A munkáltató ugyanis nem kötelezheti a munkavállalókat, hogy oltassák be magukat, ráadásul vannak olyan munkatársak is, akik valamilyen súlyos betegségük miatt nem is olthatók. A muzsikusainknak körülbelül a fele védett. Ők vagy átestek már a fertőzésen, vagy megkapták valamelyik vakcinát – jelezte az ügyvezető.

Külföldre is mennének

Elmondta azt is, a május 17-ei koncerttermi hangversenyüket lemondták, és azt tervezik, hogy leghamarabb májusban tartanak koncerteket, méghozzá a Zeneakadémiával közös karmesterkurzus-vizsgaelőadást. Szabadtéren korábban is lesznek kamaraprogramjaik. A júniusra tervezett koncertjeiket pedig teljesen meghagyták.

– Kérdés az is, hogy külföldi turnéra mehet-e majd a társulat, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a különböző országok beengedik-e majd a keleti vakcinákkal beoltott embereket – tette hozzá Szászné Pónuzs Krisztina.

Kordonnal

Sok még a kérdés a Miskolci Kulturális Központnál is. Majorné Bencze Tünde lapunknak jelezte, első körben ügyvédjével úgy értelmezték a rendeletet, hogy olyan rendezvényeket, amelyeken van mód a védettségi igazolvány ellenőrzésére, szabadtéren és zárt térben is meg lehet tartani. Arra számítottak, hogy a nyáron szabadtéren lesz nyitás, ezért azt tervezték, hogy az elmaradt koncertjeiket a Gárdonyi Géza Művelődési Ház udvarán vagy más, szabadtéri előadásokra alkalmas intézményben tartják meg. Most azonban kiderült, hogy beltéren is fogadhatnak nézőket, ha tudják ellenőrizni a védettségi igazolványokat.

– A rendelet a zenés-táncos rendezvényeket tiltja, valamint azokat, amelyeket nyilvánosan, szabadon, bárki látogathat és a fő szolgáltatás a zene. Ennek értelmében sok olyan rendezvényünk nem tartható meg, amelyeket a nyárra terveztünk, vagy csak úgy, ha kordonnal körülvesszük, és ellenőrizzük a védettséget. Azonban vannak olyan rendezvények is, amelyek szabadon látogathatók, de nem a zene a fő szolgáltatás. Ilyen lenne a Népkertbe tervezett gyermeknap. Tehát várjuk a rendelet pontosítását – jegyezte meg az ügyvezető.

Elmondta azt is: a kulturális szervezők közül már majdnem mindenki beoltatta magát vagy épp folyamatban van az oltás. De ha mégis lesz olyan munkatárs, aki még nem védett, munkaszervezéssel meg lehet oldani, hogy ő ne ott végezze a munkáját, ahol épp sokan vannak.

Az új szabályok

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akiknek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárással is sújtható.
  • Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.
  • A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.
  • A zenés-táncos rendezvények a rendelet értelmében nem minősülnek kulturális rendezvénynek, így zenés-táncos rendezvényt továbbra is tilos szervezni, tartani, illetve a zenés-táncos rendezvény helyszínén tartózkodni.
  • (A borítóképen: A miskolci Művészetek Háza is a nyitásra vár)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában