Tarcal

2021.04.27. 15:00

A tavaszi záporeső fűszere a földnek, de nem mindig

Ha egyszerre hullik le nagy mennyiségű eső, bizony gondokat okoz.

Bacsó István

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tarcalra április elsején rövid idő alatt hullott le extrém mennyiségű csapadék – már nem először –, amely a tokaji hegyről lezúdulva komoly károkat okozott – tudtuk meg Butta László polgármestertől.

Villámáradás

Az áradó víz lakásokat, pincéket, közterületeket öntött el, s olyan mennyiségű iszapot rakott le, amelyet csak többnapos, megfeszített munkával, nem tervezett, jelentős költségvetési kiadás árán tudott a település önkormányzata eltakarítani. Az utóbbi években egyre gyakoribbá váló vis maior események kártételeinek megelőzése érdekében a város vezetése segítségkéréssel fordult a település országgyűlési képviselőjéhez, dr. Koncz Zsófiához, valamint Tokaj városával együtt a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához, Pogácsás Tiborhoz.

Butta László polgármester azt kérte az országgyűlési képviselőtől, hogy segítsen a mintegy tíz évvel ezelőtt megkezdett, úgynevezett öv­árok rendszer következő szakaszainak mielőbbi megvalósításában. Valamint abban, hogy a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerhez közvetlenül kapcsolódó külterületi árkok felújítása, kiépítése is részesülhessen támogatásban.

A polgármester szerint a korábbi pályázati kiírások csak belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerelemek kiépítésére és felújítására nyújtottak lehetőséget, jóllehet a probléma végleges és megnyugtató megoldása az lenne, ha a külterületi árokrendszer kiépítésével az ott keletkező csapadékvíz és a belterületről kifolyó víz elvezetésére is sor kerülne.

Tokaj és Tarcal települések együttesen azt kérték a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárától, hogy támogassa egy vízrendezési tanulmány, majd a két településen együttesen, egyidejűleg megvalósítandó csapadékvíz-elvezető rendszer terveztetését és kivitelezését.

A megújulás éve

Butta László polgármester elmondta, hogy bár még tombol a járvány, de nem állt meg az élet Tarcalon. Fontos fejlesztések vannak folyamatban. A 2021-es év a megújulás éve. TOP-os pályázatból, több önkormányzati tulajdonú épület mellett megkezdődött a „6 Puttonyos Borfalu – Kultúrközpont” energetikai fejlesztése is.

Várhatóan kora nyárra elkészül a rendezvényterem, a főépület teljes külső szigetelése, a nyílászárók szigetelése és a kazáncsere. Napelemekkel is gazdagodik az épület. Az utolsó ütemben megtörténik a teljes belső festés. Mire a Covid-járvány miatt megállt kulturális élet újra beindulhat a közművelődési intézményekben, akkorra a kultúrközpont már megújulva várja majd a vendégeket.

– Az igény nagy, az előjegyzéseket látva tartalmas, mozgalmas évnek nézünk elébe a „6 Puttonyos Borfaluban” – árulta el Györgyné Újvári Mária művelődésszervező, a borfalu vezetője. – Szinte hetente lekötéseink vannak, megnyitjuk kapuinkat újra a már korábban is működő csoportjaink előtt, és sok-sok programot szeretnénk a közönségnek biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában