járvány

2021.03.12. 19:15

Március végén lesz tetőzés

Két hétig még egyre rosszabb lesz a járvány­ügyi helyzet, állítja a víruskutató.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Egyre romlanak a járványügyi adatok, csütörtökön rekordot döntött az új fertőzöttek száma, 8312 ember tesztje lett pozitív hazánkban. 8329 beteg volt kórházban, közülük 911-en lélegeztetőgépen, 172-en pedig elhunytak.

A szigorításokat be kell tartani!

Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár úgy fogalmazott, hogy a helyzet sajnos egyre rosszabb lesz, körülbelül két hét múlva, azaz március végén várható a tetőzés. A fertőzés gyors terjedésének az oka egyértelműen a brit vírusvariáns, és ennek egyetlen dolog vethet gátat, a minél gyorsabb, minél szélesebb körű vakcinázás. Természetesen a héten hétfőn bevezetett szigorítások is ezt a célt szolgálják.

– A tömeges oltás hatása körülbelül két hét múlva lesz tapasztalható. A beoltott emberekben körülbelül akkorra alakul ki a részleges immunitás. Ha nem is teljesen, de valamennyire már védettek lesznek. A szigorító intézkedéseknek is körülbelül akkor lesz érezhető a hatása. A növekedés pedig azért mondható biztosnak, mert a legtöbb nagyváros szennyvizében nő a víruskoncentráció, ami a járvány fokozódását vetíti előre – hangsúlyozta a szakember.

Jelezte: mi ez ellen annyit tehetünk, hogy elviseljük és betartjuk a szigorúbb intézkedéseket, és reménykedünk, hogy épp az említett két tényező együttes hatásának következtében három hét múlva viszonylag gyors csökkenés tapasztalható majd a fertőzöttek és betegek számában. Ezt azonban nem vehetjük biztosra, mert az is előfordulhat, hogy a tetőzés után úgynevezett plató alakul ki, azaz egy-két hétig stagnál a napi új fertőzöttek száma.

A vakcina véd a súlyos tünetek kialakulásától és a haláltól

– Az egyetlen jó a rosszban, hogy bár a friss fertőzöttek, a kórházban fekvők és a lélegeztetőgépre kerülők száma csúcsokat dönt, de a halottak száma 25 százalékkal elmarad a korábbi, december eleji csúcstól. Akkor 190-200 beteg halt meg naponta, most átlagban 150. Ez pedig annak köszönhető, hogy az idős­otthonokban befejeződtek az oltások, a 70 év feletti idősek és a 60 év alatti krónikus betegek nagy része is megkapta legalább az első oltást. Tehát a legkockázatosabb csoportok részlegesen már védve vannak. Valószínűleg közülük is többen megfertőződtek, de nem alakultak ki náluk súlyos tünetek, és nem haltak meg.

A víruskutató emlékeztetett: Németországban történt, hogy egy idősotthon lakói azután kapták el a koronavírust, hogy beoltották őket. Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a vakcina nem véd. Azonban a fertőzés ellenére egy idős ember sem került kórházba, legfeljebb enyhe tüneteik voltak. Épp ez bizonyítja, hogy a vakcina tökéletesen beteljesítette a feladatát. Hiszen az nem a fertőzés ellen véd, hanem a súlyos tünetek kialakulásától és a haláltól.

Rusvai Miklós elmondta azt is, hogy a brit vírusvariánson kívül a brazil és a dél-afrikai mutáns is gyorsan szaporodik és jobban terjed, mint az eredeti vírus.

Mutánsok

Utóbbit már hazánkban is kimutatták. Ezek azonban nem különböznek túlságosan egymástól. Eddig főleg magánlaboratóriumok mutatták ki a variánsokat, de azt nem tudni, hogy hány mintából, így nincs olyan adat, hogy a teljes lakosság hány százaléka fertőzött ezekkel a variánsokkal. Megtudtuk azt is, magánszemélyeknek végeznek a magánlaborok mutánsvizsgálatot, de ezért természetesen felárat kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában