Lyukóvölgy

2021.03.09. 20:00

Közbiztonság vs. nyomortelep

Nehezebb megvédeni az értékeket, szigorítással lépne fel a Mi Hazánk Mozgalom.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

Magyarországon egyre több település válik élhetetlenné, az olaszliszkai eset pedig azt bizonyítja, hogy egyre nehezebb megvédeni a becsületesen dolgozó emberek és vállalkozások értékeit, jelentette ki sajtótájékoztatóján a Mi Hazánk Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, Pakusza Zoltán.

Betonfal és áram

A politikus utalt arra, hogy Olaszliszkán a helyi borászatot betonfal és áram segítségével védik a lopások ellen, és ez meglátása szerint azt is jelenti, hogy „a kormány kistelepüléseket fejlesztő programja mit sem ér akkor, ha ott nem lesz megfelelő a vagyon- és közbiztonság”, fogalmazott Pakusza Zoltán. Úgy látja: jelenleg ők az egyetlen párt, amely nem söpri szőnyeg alá a problémát.

Pakusza kiemelte: több olyan törvényjavaslatot terveznek, amely szigorításokat vezetne be annak érdekében, hogy a hatóságok eredményesebben tudjanak fellépni az igénytelen és törvénytelen életmóddal szemben. Kérdésünkre, hogy milyen törvényjavaslatokat terveznek, említette: most akár egy fáskamrába is be lehet jelentkezni, de ők azt szeretnék, hogy a lakcímkártya kiadása lakhatási feltételekhez legyen kötve.

„A jelenlegi gyakorlat egyenesen vezet oda, hogy nyomortelepek alakuljanak ki. Erre klasszikus példa Lyukóvölgy. De már Miskolc más részei is érintettek” – tette hozzá Pakusza Zoltán.

Kérdésünkre a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője, Hollósy András azt mondta: úgy látják, hogy folyamatosan romlik a miskolciak szubjektív biztonság­érzete, több gócponton sem sikerül fenntartani a rendet.

Miskolcon is rossz a helyzet

– Az Újgyőri főtéren és a Centrum környékén sokan menekülnek a kéregetőktől, az összeverődött bandáktól, és sajnos az önkívületi állapotban lévő, kábult fiatalkorúaktól. Kaptunk jelzést olyan családokról is, akik az elmúlt hónapokban költöztek Miskolcra, és nem tartják be az együttélés alapvető szabályait. Szinte naponta történnek inzultusok a jogszabályellenesen lecsökkentett, ezáltal tömve lévő buszokon és villamosokon – emelte ki Hollósy, aki hozzátette: a Fidesz–KDNP elsőként kezdte meg a nyomortelepek felszámolásának programját, amelyet 35 ezer miskolci is támogatott, de a program 2019 őszétől nem folytatódott.

– Azt látjuk, hogy másfél év alatt egyre rosszabb a helyzet. Nemhogy nem tett a baloldali városvezetés a közrend fenntartásáért és előremozdításáért, hanem ellenkezőleg. A lovas mezőőrség leépítése után a rendészet létszáma is lecsökkent. Az elmúlt másfél évben néhány nap volt csak, amikor rend volt Lyukóban és környékén, amikor a medve látogatása miatt féltek kimenni az emberek. Ha nem cselekszik a városvezetés, akkor visszacsúszunk abba az állapotba, amikor sötétedés után már senkinek nem volt ajánlatos kimozdulnia. Nem szeretnénk, hogy Lyukóból Olaszliszka váljon – mondta a szóvivő.

Már évek óta van kerítés

Nagy vihart kavart, hogy egy roma jogvédő szervezet videót tett közzé Olaszliszkáról, amelyen egy borászat kerítését mutatják be felháborodva. A problémát abban látják, hogy a borászat több méter magas betonkerítést épített a szomszédos házak irányába, amelynek a tetején lévő szögesdrótba áramot vezettek. A jogvédők szerint az öt méter magas drótba vezetett feszültség és maga a kerítés is veszélyezteti a szomszédban élő romákat, emiatt feljelentést tesznek.

Úgy tudjuk a borászat a sorozatos lopásokat megelégelve döntött a területe védelméről. Megkeresésünkre Kerekes Attila, Olaszliszka polgármestere elmondta, magánterületről van szó, amelyhez az önkormányzatnak semmi köze sincs. A kerítést már évekkel ezelőtt építették, és a tetején lévő drót sem új keletű, így nem érti, miért keltik ismét a település rossz hírét.

A videó és a megjelent cikkek szerint is 24 voltos feszültség alá helyezték a drótot (ez megegyezik a villanypásztorok feszültségével), erre több tábla is figyelmeztet. Megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon arról tájékoztattak, hogy a rendőrségre nem érkezett feljelentés, és nem is vizsgálják az ügyet, mivel nem merül fel olyan körülmény, ami okot adna erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában