koronavírus

2021.03.30. 13:00

Hónapokkal a vírus után

A kezdeti tünetek hasonlíthatnak más betegségekhez.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Nagy az igény a gyerekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára, ahová azokat a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekeket várják, akiknek a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak. A budapesti Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikáján, miután bejelentették az ambulancia nyitását, már aznap délután beteltek az időpontok egészen júliusig. Jelenleg az ambulancia csak szerdán délelőtt várja az érintetteket, de később igazodnak majd a megnövekedett igényekhez. Arra kérik azonban a szülőket, hogy időpontfoglalás előtt konzultáljanak a gyerek háziorvosával, mert előfordulhat, hogy más probléma áll a tünetek hátterében.

Ritkán marad krónikus tünet

A SARS-CoV-2 vírus okozta heveny fertőzést az egyébként egészséges gyermekek sokszor tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át. Magát a betegséget hívjuk Covid–19-nek – tudatta dr. Stunya Edina házi gyermekorvos. Lezajlását követően ritkán maradnak vissza krónikus tünetek gyermekeknél, és minél fiatalabb egy gyermek, ez annál inkább igaz. Viszont hetekkel később jelentkezhet heveny tünetegyüttes. Három napon túl húzódó, nem vagy alig csillapítható folyamatos, magas lázzal és változatos kísérő tünetekkel (bőrkiütésekkel, ajkak gyulladásával, nem váladékozó piros szemekkel, hasfájással, hasmenéssel, hányással, fejfájással, felső légúti tünetekkel, aluszékonysággal, szédüléssel stb.). Ilyenkor a gyermek ránézésre is rossz állapotban van – mondta a gyermekorvos. Ennek oka már nem maga a vírus, hanem az általa beindított immunológiai folyamat túlzott mértékű és rendellenes irányú burjánzása (PIMS vagy MIS-C néven lehet találkozni vele a szakirodalomban).

Differenciálni kell

A betegség kezdeti tünetei számos más betegségben is előfordulhatnak, differenciálni az orvosnak kell, ami egyébként nem mindig könynyű. Nagyon fontos a szülő szerepe, aki a heveny tünetek esetén ápolja gyermekét, és értesíti a házi gyermekorvost, ha a gyermek állapota folyamatosan vagy hirtelen romlik. Ha a láz könnyen csillapítható, két láz között a gyermek jól van, jól itatható, akkor várakozunk – tette hozzá a gyermekorvos. PIMS esetén azonban a gyermek kórházban kezelendő. Az előzmények alapján és vérvétellel el lehet differenciálni a hasonló Kawasaki-szindrómától és toxikussokk-szindrómától. A gyorsan romló állapot, a szívizomzat érintettsége miatt gyakran szükség van intenzív osztályos kezelésre. A betegség kezelésében fontos a keringés és a szív támogatása mellett az intravénás immunglobulin, szükség esetén szteroiddal és biológiai terápiával, véralvadásgátlóval kiegészítve, egyebekben tüneti a kezelés. Szerencsére a gyermekeknek jó a gyógyhajlamuk – hangsúlyozta a doktornő.

Ritka a maradványtünet

– A beteg otthonában – kórházi kezelést nem igénylő gyermekeknél – csak tüneti kezelést javaslunk, amennyiben ez egyáltalán szükséges, a lehető legrövidebb ideig. Favipiravir gyermekeknek jelenleg nem adható. Nagyon fontos, hogy a szülő jelezze, ha gyermeke általános állapota rosszabbodik, valamelyik tünete súlyosbodik, nem itatható, vagy hat órája nincs vizelete – emelte ki dr. Stunya Edina. Hozzátette: heveny Covid–19 betegséget követően aktív sportolóknál csak kardiológiai ellenőrzés mellett szabad visszatérni az intenzív sporthoz. Egyéb esetekben a szakorvosi kontrollt maradványtünettől függően indikálunk, ami szerencsére ritka gyermekeknél.

(A borítóképen: A gyerekek legtöbbször tünet nélkül esnek át a koronavíruson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában