Oltakozás

2021.02.28. 11:30

Naponta akár kétezer embert is beoltanak

A főigazgató kéri, mindenki pontosan érkezzen, és vigye magával az oltási nyilatkozatot.

Hegyi Erika

20210220 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Szputnyik V vakcinával oltják az embereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton.

Fotó: Vajda János

Közel 25 ezer oltást végeztek már el a mai napig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltóközpontjában, tudtuk meg dr. Révész Jánostól, az intézmény főigazgatójától. Tájékoztatása szerint az oltóközpont a jelenlegi formájában, az ápolási épületben január óta működik: 24 oltóhelyen, heti 7 napban, napi 12 órában várják az embereket, így képes akár napi 1500–2000 oltás kiszolgáltatására is. Az oltások az oltási tervnek megfelelően történnek, amelyet az Országos Oltási Bizottság protokollja határoz meg.

Az oltás menete

Az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatban elmondta, volt egy kampányidőszak, amikor csak az ő oltásuk történt. Az első körből volt, aki kimaradt bizonyos okok miatt, ez lehetett valamilyen megbetegedés, terhesség, szoptatás, valamint az is, ha a közelmúltban esett át valaki a koronavírus-fertőzésen. Számukra egy második körös oltást szerveztek meg. A kórháznak mintegy 5000 dolgozója van, mára az átoltottságuk csaknem 100 százalékosnak mondható – jelezte a főigazgató.

Többen is kérdezték, hogy mi történik az oltóközpontban. Dr. Révész János elöljáróban elmondta, a tapasztalatok szerint az emberek autóval érkeznek az oltásra, ez többnyire saját gépjármű vagy a települési önkormányzatok busza. Gépkocsival az ápolási épület mögött vagy mellett lehet parkolni, ebben katonák segítenek. Az épületbe csak szájmaszkkal, kézfertőtlenítés és testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. A beléptetőponton ellenőrzik, hogy az illető személyt arra a napra és arra az időpontra jegyezték-e elő, amelyre érkezett. Itt ellenőrzik az oltási nyilatkozatot is, ha az illető nem hozta magával, akkor kap egy üres nyomtatványt, amit az oltóközpont munkatársai segítenek kitölteni. Az oltásra váró személy ezt követően léphet be arra a folyosóra, ahonnan az oltási helyek nyílnak. Először orvosi konzultáció történik, és ha az orvos megállapítja az olthatóságot, az illetőt rövid időn belül behívják az oltóhelyre, ahol megkapja a vakcinát. Ezt követően 15–30 percig várakoznia kell, ennyi a megfigyelési idő. Ha ez idő alatt nem merül fel semmilyen probléma, akkor újabb orvosi konzultáció után megkapja a dokumentumokat, valamint az időpontot a második oltásra, amennyiben első oltásról volt szó, sorolta a főigazgató.

Fontos tudnivalók

– Kiemelt szándékunk, hogy az emberek 30–40 percnél több időt ne töltsenek az oltóközpontban, mert így akadályozhatjuk meg, hogy zsúfoltság alakuljon ki. A tapasztalatok szerint ezt tudjuk is tartani – tette hozzá. Hangsúlyozta, az oltás gördülékenysége érdekében mindenkinek be kellene tartani néhány fontos szabályt.

– Az egyik a pontos érkezés. Felesleges félórával korábban jönni, hiszen mindenki csak a számára megadott időpontban kerül sorra. A másik, hogy mindenki hozza magával kitöltve az oltási nyilatkozatát. A nyomtatvány több internetes oldalról is elérhető, és nem jelent bonyolult feladatot a kitöltése. Sok időt lehet megtakarítani a kész nyilatkozattal az oltóhelyen. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy mivel az emberek 99 százaléka felkarba kéri a vakcinát, rövid ujjú pólóban vagy ingben érkezzenek, hiszen így nem mennek el értékes percek az öltözködéssel – hívta fel a figyelmet dr. Révész János, hozzátéve, az oltóközpontban dolgozó orvosok, asszisztensek és adminisztrátorok száma megközelítőleg 200.

A kórházban az átoltottságuk csaknem 100 százalékosnak mondható – dr. Révész János

Három munkacsoport

A vakcinákkal kapcsolatban elmondta, az oltóanyagok kiszállítását az Országos Oltási Munkabizottság koordinálja, és általában a ­Hungaropharma segítségével történik. A vakcinák közvetlenül a kórházi gyógyszertárba kerülnek, ahol megfelelő körülmények között tárolják. A háziorvosokhoz és az idősotthonokba kerülő oltóanyagokat a kormányhivatalok kezelik.

– A vakcinák érkezéséről és kezeléséről minden esetben kapunk előzetes tájékoztatást, hogy azok fogadására, tárolására időben fel tudjunk készülni. Csütörtökön a kórház oltóközpontjában a 80 év felettieket és a 60 év feletti krónikus betegeket oltottuk Pfizer–BioNTech-vakcinával – tette hozzá a főigazgató.

Azt is megtudtuk, hogyan képes ellátni az intézmény személyzete a pluszfeladatokat.

– A kórház a járványügyi védekezés céljából teljes átszervezésen esett át. A munkaerőt három részre osztottuk. Egyik részük a járványkórházakban dolgozik, ahol a koronavírussal fertőzött betegek kezelése történik, valamint a tesztelések. Az oltási munkacsoport az emberek oltását végzi, a harmadik csoportba tartozók pedig a napi betegellátásból veszik ki a részüket. Nem titkolom, hogy a terhelés igen nagy. Szervezési és higiénés okokból ezek között a csoportok között minimális átjárást engedélyezünk – hangsúlyozta dr. Révész János főigazgató.

(A borítóképen: Egyszerre huszonnégy oltóhelyen végzik a koronavírus elleni oltást a megyei kórházban)


Köszöni a munkájukat

Bártfai Istvánné 88 esztendős olvasónk kérte, hogy írjuk meg, nagyon köszöni a megyei kórház oltóközpontjában dolgozók munkáját.

„Február 2-án sokan voltunk idősek a vakcinára várva. Nagyszerű szervezettség, eligazítás, gyorsaság, pontosság és az irántunk való tiszteletadás jellemezte

az ott dolgozókat. Mindezekért hála és köszönet jár” – írta olvasónk.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában