tömegközlekedés

2021.02.10. 14:00

Debrecenben valóság, ami Miskolcon álom

Egy órán keresztül korlátlanul lehet átszállni a tömegközlekedési eszközökön Debrecenben az új QR-kódos jeggyel. Miskolcon még nincs ilyen.

Scanning QR code with mobile smart phone

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mobiltelefonnal megvásárolható, új jegytípust vezetett be idén január 1-jétől a Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV). Az egy órán át érvényes jegy esetében minden alkalommal érvényesíteni kell a QR-kódot, ha ezt az utas elfelejti, pótdíjat köteles fizetni. Az új jegytípus ígéretes: nem kell a jegyvásárlásnál, az -érvényesítésnél, de még a jegy­ellenőrzésnél semmit sem megérinteni.

Újítanak, és nem emelnek árat

A debreceni közgyűlés még tavaly határozott úgy, hogy nem emel árakat a közösségi közlekedésben, ugyanakkor megvan az a szándék a városvezetés részéről, hogy fejlesztéseket hajtsanak végre, tájékoztatott a Hajdú-Bihari Napló még az év elején a QR-kódos jegy bevezetése kapcsán. Az Észak arról érdeklődött a DKV-tól: milyen tapasztalatokkal bírnak az első egy hónapot követően? „A mobiljegyek értékesítése egységesen a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül történik. A rendszerhez az ország nagyobb helyi közlekedési társaságai már csatlakoztak. A DKV 2020. október 1-jén vezette be a mobiltelefonos applikáción keresztül megvásárolható mobiljegyet, 2021. január 1-jén pedig egyórás mobiljegyet. Az egyórás mobiljegy a januári jegyértékesítés egy százalékát, míg a mobiljegy négy százalékát tette ki. A mobiltelefonon keresztül történő jegyvásárlás kényelmes, gyors, érintkezésmentes. Akár menet közben vagy a megállóhelyen is könnyen megvásárolhatják az utasok bankkártyás fizetéssel. Az egyórás mobiljegy már egy átszállás esetén is gazdaságosabb a hagyományos vonaljegyhez képest, így például egy gyors bevásárlás vagy ügyintézés során kiváló megoldást jelenthet, hiszen nem kell parkolóhelyet keresni és parkolási díjat fizetni. A rendszer üzemeltetőjének jutalékot fizet a DKV, ezenfelül pedig a járműveken található QR-kód matricák gyártása, kihelyezése és azok karbantartása a társaságunk feladata” – válaszolták.

Rákérdeztünk a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-nél: tervezik-e a közeljövőben QR-kódos jegy bevezetését? A város tulajdonában álló közlekedési cégnél azonban nem tartották fontosnak tájékoztatni az Észak és a Boon.hu olvasóit. Így kérdés maradt, hogy ami a debreceni lakosoknak már a jelen, az a miskolciaknak miért csak álom.

(A borítóképen: Miskolcon egyelőre nincs lehetőség QR-kódos jegy vásárlására [a kép illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában