Járványhelyzet

2021.01.16. 12:30

Védőhálót jelentenek az egyházi közösségek

A vallási közösségek nem hagyják magukra idős tagjaikat a járvány idején sem.

Detzky Anna

20210108 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Zsidó imaházat és turisztikai központot avattak fel a miskolci zsinagóga udvarán. képen: Markovics Zsolt főrabbi a Miskolci Autonom Orthodox Izraelita Hitközség vezetője

Fotó: Bujdos Tibor

Az egyházak számára is kihívást jelent a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen legtöbb helyen a közösségi élet az online térbe szorult vissza. A gyülekezetvezetők ezzel együtt is igyekeztek mozgósítani az erőiket a rászoruló idősek megsegítésére.

Segélyvonal működik

– A közösségünk szépkorú tagjai számára forróvonalat indítottunk el. Jelezhetik, ha nincs segítségük, amikor be kell vásárolniuk, gyógyszert kell kiváltaniuk vagy orvost kellene intézni – mondta Markovics Zsolt főrabbi, a Miskolci Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség vezetője. – Előfordult olyan, hogy az egyik tagunk rosszul érezte magát, és a belső segélyvonal útján sikerült hozzá eljutnunk és orvost hívnunk. Mostanra jó kezekben van. Közösségünkből három-öt embert lehet riasztani mobiltelefonon a segítségkérők részéről. Az elérhetőségeket közösségünk zárt Facebook-csoportjában osztjuk meg. Ezt követően azok, akik részt vesznek a szolgálatban, megbeszélik, hogy ki ér rá éppen. A kezdeményezést egyébként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) segélyvonalának mintájára hoztuk létre, ahol önkéntesek hallgatják meg a hívók hasonló problémáit és igyekeznek benne segítséget nyújtani.

Élelmiszerosztás

A miskolci Mindszenti plébánián működő karitászcsoport többek között tartós­élelmiszer-osztással segíti a rászorulókat.

– Plébániánkon odafigyelünk nyugdíjas közösségi tagjainkra. Néhányukat telefonon is rendszeresen felkeresem – számolt be Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Kórházlelkészünk pedig látogatja a haldokló betegeket. Karitászcsoportunk pedig hagyományosan a környékbeli szegényeket szolgálja, akik a járvány miatt többségében még rosszabb helyzetbe kerültek. Hétfőnként osztunk számukra tartós élelmiszert.

Önkéntes segítők

A protestáns felekezetek főként az egyéni segítségnyújtásra koncentrálnak.

– Még a járvány kitörésének elején kialakultak azok a segítségnyújtási formák a gyülekezeten belül, amelyek most is élnek. Jellemzően fiatalabb testvérek ajánlották fel önkéntesen, hogy bevásárolnak és kiváltják a gyógyszereiket azoknak az idősebb tagoknak, akiknek nincs más lehetőségük, és igénylik. Mostanra beolajozottan működik ez a szolgálat – idézte fel Almási Ferenc, a Deszkatemplom közösségének református lelkipásztora.

– Inkább egyedi segítségkérésekről és szolgálókról tudok beszámolni. Házi segítségnyújtást végző és népkonyhát működtető ellátórendszer Arnóton működik, az Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat – fűzte hozzá saját és közössége tapasztalatait Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkésze.

(A borítóképen: Markovics Zsolt főrabbi elmondta: forróvonalon várják azok jelentkezését, akik segítségre szorulnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában