képzés

2021.01.16. 13:00

Klímaadaptáció-képzés indulhat az egyetemen

Az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez értő szakemberek képzését tervezi a Miskolci Egyetem.

Méhes László

Szalczy Zsolt, vezrigazgat, Cassee Zrt, Prof. Dr. Horvth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

Fotó: BT

A klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez értő, úgynevezett klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem. A tantárgyi követelmények kidolgozásában partnerként számítanak az éghajlatváltozás hatásait összesítő Cassandra Programot fejlesztő és a terület lehetőségeit kutató Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt.-re, amely társasággal együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a felsőoktatási intézmény.

A hétköznapokban is kihívás

Az éghajlatváltozás már a hétköznapok szintjén is egyre nagyobb kihívás elé állítja a társadalmat és az embereket. A problémák megoldásához ma már nem elégséges csak a klímavédelemmel foglalkozni. A gondolkodásmód napjainkban abba az irányba mutat, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőző jellegű megoldások keresésére. Ennek a szemléletnek a hazai meghonosításában úttörő szerepet kíván vállalni a Miskolci Egyetem, amely az országban elsőként szeretne a témához értő klímaadaptációs szakemberek képzésével foglalkozni – fejtette ki Horváth Zita, az egyetem rektora az együttműködési megállapodás aláírása alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: szeretnék támogatni az intézmények és vállalkozások felkészülését az éghajlatváltozással járó kihívásokra, arra, hogy képesek legyenek adott esetben a belső erőforrásaikra támaszkodva, azokat fejlesztve jövőtudatos szervezetté válni.

Az együttműködés céljai között azonban nemcsak a szakemberek képzése szerepel, hanem az intézményi működés környezettudatossá alakítása is. Az intézményfejlesztési tervekben a „Green Campus”, azaz a zöld egyetem elérésnek célját fogalmazták meg, ami az energetikai rendszer újragondolásától az elektromos meghajtású járművek beszerzéséig számos környezettudatos intézkedést takar.

A klíma egyensúlyának megszűnése, a biológiai sokszínűség csökkenése és a természeti források kimerülése egymással szorosan összefüggő folyamatok, amelyek jelentősen befolyásolják az emberi életet. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ma már rövid távon is olyan súlyos fenyegetést jelentenek, hogy az erre való felkészülés mihamarabbi cselekvést igényel – fogalmazta meg Szalóczy Zsolt, a Cassee Zrt. vezérigazgatója, aki legfrissebb példaként erre az északi sarkkörön tapasztalható hőmérséklet-emelkedéssel összefüggésben a Madridban idén súlyos gondokat okozó hóesést említette. Mint elmondta: a Cassandra Program keretében olyan tudásbázist és eszközrendszert fejlesztenek, amelynek segítségével hatékonyabb lehet az alkalmazkodás a természet változásaihoz.

A fenntartható jövő kapcsán az együttműködés egyik legfontosabb célkitűzése ezért az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elméleti és gyakorlati módszereinek megjelenítése az oktatásban. Közösen készítik elő az éghajlat-alkalmazkodási szakemberképzés feltételeit és annak képzési tematikáját – vázolta Viskolcz Béla, a Miskolci Egyetem intézet­igazgatója. Az új szakterület akkreditációja egy törvénymódosításnak köszönhetően akár egy év alatt megtörténhet, így 2026–27 lehet az első év, amikor klímaadaptációs szaktudással rendelkező szakembereket bocsáthat ki az intézmény.

(A borítóképen: Egyedülálló képzés indul)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában