koronavírus

2021.01.08. 16:00

Idősotthonban oltottak

Száz időskorú és két­tucatnyi dolgozó kapta meg a Covid elleni vakcinát a miskolci Őszi Napsugár Otthonban.

Tóth Balázs

Kopasz Zoltán (b), Nagy-Billa Enikõ Beáta (j)

Fotó: Vajad János

Csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdték meg az oltást a mobil oltócsapatok. Két fővárosi és egy pécsi idősgondozó intézmény mellett a miskolci önkormányzat fenntartásában lévő Őszi Napsugár Otthont jelölték ki arra, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a szociális intézményekben is fokozatosan beinduljon a koronavírus elleni védőoltások beadása.

Mindenki kérte

Az otthonban lakók és dolgozók élete lassan közel egy éve változott meg a járvány miatt, ez nehéz mindenki számára, hiszen nem tudnak kimozdulni, hiányoznak a családtagok az idősek számára, ezt kellett pótolniuk a dolgozóknak. A járványban is érintett volt az otthon, de jóval többen gyógyultak meg a betegségből, mint ahány áldozatot a vírus szedett. Várják, hogy visszatérhessenek a normális élethez.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársai csütörtökön délben vitték át a vakcinákat az otthon egyik szárnyában kialakított oltópontra, ahol már a dolgozók és néhány lakó is várta az orvosokat. A lakók közül egyébként mindenki kérte az oltást azok közül, akik nem estek még át a betegségen, de a vizsgálatok után a biztonság kedvéért közülük minden második kaphatta meg a vakcinát. Később, ha lesz rá mód, a többieket is beoltják. A szükséges előkészületek és a papírok áttekintése után elsőként egy otthonban dolgozó hölgy kapta meg az oltást, majd három idősebb férfi következett. Egyikük elmondta, szerdán értesültek a lehetőségről, és ő jelentkezett is, hiszen tudta, így is, úgy is be kell hogy adják, így jobb mihamarabb túl lenni rajta. Mint mondta, szerdán kitöltötték a szükséges nyilatkozatot, az egészségügyi állapotukról szóló adatlapot, és egy alkalmassági vizsgálatot is végeztek.

Néhány óra alatt

– Kampányszerűen 128 személynél terveztünk Covid–19 elleni oltást. Az idősek otthonában 330 ellátott él, zömmel ágyban fekvők, közülük 101 időskorú kérte, illetve ennyi gyámja engedélyezte az oltást, az ellátó személyzetből 27-en kapták meg a vakcinát – mondta dr. Nagy Gábor, a megyei kórház orvosigazgatója. Hozzátette, a kórház egészségügyi stábja öt orvosból, nyolc asszisztensből és egy szakgyógyszerészből állt, s egy esetkocsit is biztosítottak az esetleges szövődmények miatt. A csapat néhány óra alatt végzett a munkával, köszönhetően annak, hogy az idős­otthon dolgozói elvégezték a szükséges adminisztrációt, orvosi vizsgálatot, és beszerezték a beleegyező nyilatkozatot. A kórház dolgozói előre elkészítve, fecskendőbe felszívva vitték ki az oltóanyagot, az oltás utáni jelentési kötelezettséget a kórházban végezték el. A folyamat hossza a kellő szervezettségen múlik, a szúrás egy perc, utána fél órán keresztül megfigyelik a beoltottakat.

Dr. Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott elmondta, az operatív törzs döntött arról, hogy az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói, lakói oltása is megkezdődik, ők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve. Miskolcon is felmérték az oltási hajlandóságot, a védelmi bizottságok vezetői feladata koordinálni ezt. Az intézmény végezte a felmérést, a megyei kórházzal pedig megszervezték az oltási csapatokat. Később valamennyi intézmény sorra kerül majd. Az államigazgatásban dolgozók közül azok, akik közvetlen ügyfélkapcsolatban állnak, a szociális dolgozókat követően kapnak vakcinát. Mindenkit arra buzdítanak, éljenek a lehetőséggel, ez a biztosítéka a járvány mihamarabbi legyőzésének.

Dr. Nagy Gábor elmondta, január negyedikétől oltják a dolgozókat a kórházban, s pozitívak a tapasztalatok. Elsősorban a Covid-ellátásban részt vevők kaptak vakcinát. Csütörtökig a jelentkezők harmadát oltották be, de a kellő felvilágosítás alapján a kezdeti létszám a duplájára nőtt, s péntektől az eddigi nyolc helyett tizennégy oltóponton folyik majd a vakcinázás, s vasárnapig be is fejezik a munkát. Volt dolgozó, aki kivárt, a többiek tapasztalatára alapozva hozta meg a döntést, az pedig eddig pozitív volt. Először a közvetlen betegellátásban részt vevők kapnak oltást, utána szélesedik a paletta. Megvan a jelentkezési lehetőség, ütemezetten, egyre nagyobb forgalommal végzik az oltást.

Már az első napon

Dr. Nagy Gábor elmondta, ő maga az első napon beoltatta magát, alig várta, hogy legyen vakcina és itt is legyen törzskönyvezett készítmény. Megjegyezte, nem érzett semmit a védőoltás során, reméli, dolgozik benne az oltóanyag. Kifejtette, nem kell tesztet végezni előtte, ám a jelentkezők orvosi vizsgálaton esnek át az esetleges kontraindikációk felállítására, a tünet- és panaszmentes személyeknél nem szükséges tesztelni.

(A borítóképen: Csütörtökön az Őszi Napsugár Otthonban élők és az ott dolgozók kapták meg a koronavírus elleni oltást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában