tömegközlekedés

2021.01.06. 07:00

Eltűntek az utasok a vasúti statisztikából

Sajóecsegen nincs vasúti jegykiadás, ez is torzíthatja a MÁV utasstatisztikáját.

Detzky Anna

20200530 Gyula fotó: Katona Vanda KV Magyar Nemzet MÁV vasút vonat Gyula vasútállomás.

Forrás: MW

Fotó: Katona Vanda

A MÁV új menetrendet vezetett be 2020. december 13-tól, a menetidő lerövidítésére hivatkozva. Az intézkedés hátrányosan érint több megyénkbeli települést. Sajóecsegen és környékén, illetve Sajókeresztúron aláírásgyűjtésbe kezdtek a lakók a menetrend módosítása érdekében. December 19-ei lapszámunkban írtuk meg a MÁV álláspontját, miszerint a jegyértékesítési statisztika alapján túl kevesen utaztak az elmúlt évben a Kazincbarcika – Bódvaszilas vasútvonalon. Néhány olvasónk levélben árnyalta a képet.

Nincs jegykiadás

– Azzal indokolta a MÁV a sajóecsegi és a többi borsodi település vasúti kiszolgálásának leépítését, hogy csekély mennyiségben adtak el menetjegyet a 92-es vonalon – írta levelében Kovács Viktor nevű olvasónk. – Fontos hozzátenni, hogy a bezárt állomások és megállóhelyek egyikén sincs jegykiadás, ezért a jegyvizsgálótól kell jegyet váltani. A jegyeladási statisztika az olvasó szerint nem tükrözi a tényleges utasszámot.

– Többen utaznak vasutas-igazolvánnyal vagy bérlettel, amit a jegyvizsgáló nem mindig olvas be

a készülékével. Sok idős ember is igénybe veszi a vonatot, akiknek a személyi igazolvány felmutatása elegendő

az utazáshoz. Az ő útjukat sem rögzítik elektronikusan. Továbbá az is gyakran előfordul, hogy nem kap jegyet az utas, amíg beér Miskolcra a vonat. Ez a reggeli csúcsban akár 10-15 embert is érinthet. Ennek az az oka, hogy az itt közlekedő Bz motor­vonatokban nem biztosított az átjárás az egyes kocsik között. Sajóecseg után két megállóval pedig már Miskolcon is vagyunk. Ugyanez igaz visszafelé is, ha a Miskolc-Gömöri pályaudvaron szállunk fel, hiszen ott sincs jegykiadás az állomáson.

Egy másik olvasónk osztotta Kovács Viktor véleményét, és arról panaszkodott, hogy tudomása szerint Hét községben sem fog többet megállni a vonat. „A Putnok utáni Pogonyipuszta nevű megállóban, amely Hét községhez tartozik, szintén nem fog megállni egy vonat sem, pedig ott is van forgalom – hívta fel a figyelmet Tamás, kazincbarcikai lakos. – A menetrendváltás előtti héten jártam ott, és hallottam, hogy Hét lakói is aláírásgyűjtést terveznek.”

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságán érdeklődtünk, hogy számítják az utazási statisztikát, még nem kaptunk választ kérdéseinkre.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/alairasgyujtes-a-megalloert-5026654/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ahol-vasut-van-ott-nem-lesz-busz-es-ez-forditva-is-ervenyes-5023756/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában