Karácsonyi történet

2020.12.26. 11:00

Kántálás, nevetéssel

Kis falunkban szokás volt szentestén felkeresni a családokat és énekeltünk az ablak alatt, népiesen: kántálni jártunk.

Hitró Gyuláné

Forrás: Gyurkó Bodza rajza

Beszóltunk az ablakon, hogy szabad-e az Istent dicsérni? Kiszóltak, hogy szabad és mi énekeltük a sok szép karácsonyi éneket. Utána behívtak minket, meg volt terítve az asztal, egy kis bor, sütemény, a gyerekeknek cukorka, alma, dió. Boldog ünnepeket kívántunk és mentünk tovább.

Dolgozott az akkori községházban egy kedves fiatal ember, mint segédjegyző. Városi gyerek volt, de nagyon tetszett neki a falu humora, szokásai. Szépen énekelt, eljárt a templomba is. Kijelentette, hogy ő is jön velünk kántálni. Elérkeztünk a bíró házához. Beszóltunk az ablakon, szabad-e az istent dicsérni? Kiszólt kedvesen a ház ura, persze, hogy szabad. Erre a kis jegyzőnk el is kezdte az éneket, de így: „Hej, de leszállt az ég dicső királya közénk az éj hajnalán”. Nem tudtuk tovább énekelni, mert kitört belőlünk a nevetés, ami átragadt a háziakra is, mert az olyan, mint a vírus, fertőző. Aztán behívtak minket. A fiatal jegyző elnézést kért. Bocsásson meg, bíró uram, de olyan nagyon akartam az Istent dicsérni és a kedves családnak boldog ünnepeket kívánni, csak egy kicsit félre sikerült. Olyan szépen mondta, hogy meg is tapsoltuk és vidáman mentünk együtt az éjféli misére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában