Véradók

2020.12.10. 20:00

Életeket mentenek a véradással

Elismeréseket adtak át véradóknak és a vér­adásban tevékenykedőknek.

Horváth Imre

Szloboda László (b), Grubert Roland a Magyar Vöröskereszt BAZ-megyei Igazgatója (b2), Bánné Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke (j2), Nagy Andrea HR igazgató Hell Energy Kft. (j)

Fotó: Vajda János

A véradók napja alkalmából a sokszoros véradók és a fáradhatatlan véradásszervezők, véradóbarát munkahelyek és a véradómozgalom támogatóinak munkáját ismeri el a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A legrangosabb elismeréseket a Megyeháza dísztermében adták át szerdán.

Közös ügyünk

November 27-én ünnepeljük a véradók napját. Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27-én legyen a véradók napja. Ehhez kapcsolódva a sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek, valamint a véradómozgalom támogatói részesülnek elismeréseiben.

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy hazánk biztonságos vérellátása közös ügyünk. Ebben a nehéz időszakban különösen fontos, hogy mindenki, aki teheti, segítse a betegek felépülését. A járvány ideje alatt is történnek balesetek, valósulnak meg olyan gyógykezelések és műtéti beavatkozások, melyekhez az emberi vér nélkülözhetetlen – emelte ki a vér­adás jelentőségét Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

Munkahelyi véradások

– Véradók nélkül nem működhetne az egészségügy. Ezen a három legrangosabb elismerésen kívül több kitüntetést is kiosztottunk megyeszerte: további 89 fő ötvenszeres, 25 hetvenötszörös, valamint 11 százszoros véradó nagylelkűségét méltányoltuk – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága, a megyei szervezet javaslatára Véradóbarát Munkahely díjat adományozott 2020-ban a Hell Energy Magyarország Kft.-nek. A kitüntetést azok a munkahelyek kaphatják, amelyek segítik a munkahelyi véradások szervezését, a véradómozgalmat, és évente legalább két alkalommal helyszínt biztosítanak vér­adóeseményeknek. A Hell Energy Magyarország Kft. elismerését Nagy Andrea HR-igazgató vette át.

– A Hell-cégcsoport számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, főleg ebben a nehéz, járvánnyal terhelt időszakban. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ebben az évben elnyerhettünk a Véradóbarát Munkahely címet, és hogy munkatársaink rendszeresen járnak véradásra. Van olyan kollégánk, aki a pihenőnapján csak azért jön be, hogy vért adjon és másokon segíthessen. A Magyar Vöröskereszttel karöltve évi három-négy alkalommal szervezünk véradást, és bízunk benne, hogy ezek a következő évben is hasonlóan sikeresek lesznek – mondta el.

A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága, a megyei szervezet javaslatára Véradó Mozgalomért ezüst emlékérem kitüntetésben részesítette Földi Regina önkéntes véradószervezőt, aki nem tudta személyesen átvenni az elismerést. Mint elhangzott: Regina előző és jelenlegi munkahelyén is lelkes véradószervezőként tevékenykedik megyénk két jelentős multinacionális cégénél 2014 óta, évente több száz véradót mozgósít beteg embertársaink felépülésének érdekében.

A Pro Vita díj a véradóknak adható legrangosabb elismerés Magyarországon, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ítél oda a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat javaslata alapján. Az elismerésben idén Szloboda László részesült, aki 140 alkalommal nyújtotta karját önkéntes és térítésmentes véradás céljából.

Ötvenhat naponként

A miskolci, ma már nyugdíjas, korábban rendőrként dolgozó Szloboda László érdeklődésünkre elmondta, 56 naponként lehet vért adni, ő pedig minden alkalommal számolja a napokat, és amint lehetett, a hatvanadik nap környékén már jelentkezett a vérellátó központban.

– Szükségét érzem, mert jó érzéssel töltött el és fizikailag is jót tesz. Nincs annál jobb érzés, mint amikor megkapom az SMS-t, hogy kiszállították a vért és valakinek segítettek vele. Nagyon örülök az elismerésnek és büszkeséggel tölt el, de úgy gondolom, hogy ez nemcsak az én kitüntetésem, hanem az összes véradóé, a szervezőké, a Vöröskereszté, mindazoké, akik részt vesznek a véradásokban, de nem kaphatják meg. 18 éves koromban adtam először vért a munkahelyemen a szocialista mozgalom keretében, majd a katonaságnál a két nap jutalomszabadság motivált, hogy megtegyem. De aztán kedvet kaptam hozzá, hogy ezzel segítsek. A legfontosabb benne az emberi élet, én azon az oldalon állok, ahol adni jó, de visszakapni nem szükséges – mondta.

Hozzátette: jelenleg 62 éves, és amíg még lehetséges, – vagyis 65 éves koráig –, biztosan minden alkalommal ad még vért, amikor csak teheti.

(A borítóképen: Szloboda László, Grubert Roland, Bánné dr. Gál Boglárka és Nagy Andrea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában