rejtett hibák

2020.12.09. 09:00

Besüllyedt egy aknafedő a József Attila utcán

Két éve adták át a felújított József Attila utat. Négy évig garanciálisan javítja a kivitelező a rejtett hibákat.

Horváth Imre

Fotó: Vajda János

Besüllyedt egy aknafedő a József Attila utcán Miskolcon még a múlt héten. Azóta egy terelőtáblával lezárták az ominózus helyen, vagyis a városba befelé jövő oldalon a Vásárhelyi utcai kereszteződés közelében a belső sávot. Ez a reggeli csúcsforgalomban, amikor sokan érkeznek be vidékről a 3-as, 37-es főutak, illetve Felsőzsolca irányából komoly torlódást okoz, van, hogy az Auchanig áll a sor. Érdeklődtünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél, mikor várható a probléma megoldása.

Többnapos munka

Megkeresésünkre azt írták, a szakaszon a meghibásodott aknafedlapot a korábbi kivitelező garanciális munkák keretében javítja. „A meghibásodást az észlelést követően pár órán belül jeleztük, a helyreállítást – ami többnapos munkát igényel az alkalmazandó technológia miatt – várhatóan december 11-ig végzik el. „A korlátozás előtti csomópontban a forgalomirányító jelzőberendezést sárgára kapcsoltuk a javítás idejére, hogy mérsékeljük a torlódásokat” – írták az Északnak.

A József Attila utca 2018 nyarán kapott teljesen új aszfaltot a Gömöri felüljárótól egészen a Metro Áruházig – kivéve a Fonoda utcai körforgalom-csomópontot és környékét. Az augusztus végi átadást követően az általunk megkérdezett autósok örültek a megújult útszakasznak, főleg, hogy az útszakaszon egyébként nagy számban jelen lévő, korábban alaposan megsüllyedt aknafedeleket nem kell már kerülgetni. Az öröm nem tartott sokáig, ugyanis már néhány hónap múlva, 2018 karácsonya előtt megsüllyedt egy aknafedél a Zsigmondy utca kereszteződésénél, ahol szintén terelést kellett alkalmazni, és januárban javították ki, de tavaly további vízelnyelő fedeleket is újra szintre kellett hozni.

Akkor a Közút azt írta megkeresésünkre, hogy az útpályába és főleg a keréknyomba épített közműaknák és víznyelők még nagyon precíz kivitelezés esetén is hajlamosak a meghibásodásra, mert az útpályának és a beépített aknának is mások a fizikai és statikai tulajdonságaik. A József Attila úton a meglévő vasöntvény fedlapok szintbe emelését, szükség szerinti cseréjét végezte el a kivitelező. A Zsigmondy – József Attila keresztezésnél megsüllyedt aknánál anyaghiba miatt következett be meghibásodás. Az ilyen jellegű rejtett hibák javítását is – a négyéves jótállási idő alatt – a kivitelezőnek garanciális munkák keretében el kell végeznie, tették hozzá.

(A borítóképen: Ígérik, hamarosan kijavítják a hibát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában