Ezt írtuk anno 2000-ben

2020.11.22. 07:30

Velencei kalmár, átutazóban

Amerikából jött és oda is tartott a miskolci színház igazgatója.

Fotó: Vajda János

Reagált a pletykára a Miskolci Nemzeti igazgatója, Hegyi Árpád Jutocsa: a Cleve­land-i rendezése után Chicagóban készül bemutatóra, de nem akar a tengerentúlon letelepedni. A miskolci színházat szereti, ez kicsit már az ő műve is. 2002-ben újra megpályázza a színház igazgatói tisztségét: véleménye szerint céljai – a nemzetközi operafesztivál, a magyar színházak fesztiválja és a balett-tagozat – megvalósításához 2005-ig tartó munkára van szükség.

Ezt az Észak-Magyarország szerkesztőségének vendégeként mondta el, néhány nappal azután, hogy hazatért Magyarországra. Szavait 2000. november 16-i számában foglalta össze a megyei napilap.

Az „odaát” megismert, professzionálisan működő szponzorkeresést ültetné át Miskolcra.

Szokatlan módszerek

Szokatlannak és az előadás megszületését lassítónak nevezte ugyanakkor az amerikai színházi gyakorlatot: a nyolcórás próbák alatt a szakszervezetek által szigorúan kiharcolt és betartatott szünetekkel, az egy produkció­ra szerződött színészekkel és a kelet-európai módszerekhez képest különös technikákkal. Például, hogy a világításszervező rendre megszakíttatta a próbákat. Így is a helyi kritika által kedvezően fogadott elő­adás született Molnár Ferenc művéből, A testőrből.

Átutazóban, idehaza a Velencei kalmár rendezésére készül: életében először, modern felfogásban rendezi.

(A borítóképen: Hegyi Árpád Jutocsa napjainkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában