koronavírus

2020.11.25. 20:00

Segíthet az áfacsökkentés

A néhány napja hozott intézkedés hatása hosszabb távú lehet.

Pap Gyula

Rossita Kisvendéglő tulajdonosa, Simkó Attila

Fotó: Ádám János

A kormány intézkedése nyomán öt százalékra csökkent a kiszállított ételek áfája az eddigi 27 százalékról az éttermek zárvatartásának átmeneti időszakára.

Az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja 27 százalékos áfával terhelt tétel. A vendéglátóhelyekre nem vonatkozik az este hétórás bezárás, onnan este 8 után is házhoz lehet szállítani az ételeket-italokat. Az éttermek működhetnek házhoz szállítással, az ott dolgozóknak az állam átvállalta a munkabér 50 százalékát és a járulékfizetését. Mindez jelentős segítség az ágazatban tevékenykedő cégeknek és munkavállalóknak.

Magas költségek

Az éttermi szektorban magasak az állandó költségek. Az előállításhoz szükséges alapanyagok, a dolgozók bére és a bérleti díjak, mind folyamatosan fizetendő összegek. Ráadásul az erőteljesen csökkenő vendégforgalom és a várhatóan lassan visszaálló kereslet nemcsak jelenleg, hanem a közép- és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyeztetik. Ezért is fontos az éttermek által is forszírozott áfacsökkentés. A szakmai szervezetek kérését a kiszállított ételek áfájának csökkentésére meghallgatta a kormány, amely segítheti a munkahelyek megtartását és a növekvő költségek kompenzálását. Az éttermeknek a kiszállítás egy kiegészítő szolgáltatás, ami felkészülést igényel és többletköltségekkel jár. A néhány napja hozott intézkedés hatása még nem igazán érződik, illetve további igényként jelentkezik a kiszállításra szakosodott éttermeknél a szállítás áfájának a csökkentése is.

Kompenzálódnak a költségek

– Segítséget jelent az intézkedés, bár mi pizzázunk, ami amúgy is 18 százalékos ÁFA-val járt – mondta el Simkó Attila, a Rossita Étterem tulajdonosa. Alapesetben visszakapunk a forgalmi adóból, de tekintetbe véve, hogy a beszerzési árakon különböző mértékű adó van, például az alapanyagok esetében a tejtermékeknél 18 %-os az adómérték, a sertéshúsnál 5 százalék, így összességében valószínűleg nullára jön ki, vagyis nem kell ÁFA-t fizetni – fejti ki.

Még nem végzett pontos számítást, a fentiek miatt nehéz is lenne, és reméli átmeneti marad ez az állapot, és a vírus enyhülésével visszatérhetnek a régi kerékvágásba. A járvány alatti forgalmat illetően a kiszállításoknál jelentkezett egy növekedés, de nem jelentős, a hétvégén talán 10-20 százalék – jegyzi meg. A kieső vendégforgalmat természetesen a kiszállítás nem tudja pótolni, hiszen a fogyasztás összetétele is úgy változik, hogy a nagyobb élőmunka igényű rész nőtt meg. Nem isznak egy üveg bort, nem isznak kávét – világítja meg a helyzetet a szakember. Nagyobb forgalmat kell produkálni, hogy a jutalékokat is kigazdálkodva megérje az egész tevékenység – teszi hozzá. A kiszállítási díj nem érinti jelentősen – így egy esetleges adóváltozás sem – sok helyre ingyen szállítanak, és összességében sem jelentős tétel esetükben.

Nem érződik

Saját tapasztalatból is elmondhatjuk: némi fáziskéséssel reagálnak az éttermek a szabályozásra, legalábbis ahol a kollégák veszik az ebédet egyáltalán nem tapasztalnak árcsökkenést. Lehet persze, hogy egy végzetes tévedés áldozatai vagyunk csupán, és a csökkentett áfa miatti különbözet az éttermeknél marad. Még valószínűbb verzió, hogy a versenyhelyzet az árakban és kedvezményekben is megjelenik, de erre egyelőre úgy tűnik még várni kell.

Zoltán pizzafutárként tevékenykedik, tud az engedményről, de egyelőre a cégnél még nem csapódott le a hatása. Véleménye szerint igazán az segítene az ágazaton, amely kényszerből állt át a kiszállításos üzemmódra, ha a jelentős költséget jelentő szállítási költség áfahányadát is tudnák mérsékelni. Úgy talán már érzékelhető lenne az árakban is a különbség – vélelmezi.

(A borítóképen: A Rossita kisvendéglő tulajdonosa, Simkó Attila pizzasütés közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában