tömegközlekedés

2020.11.06. 17:30

Itt a legdrágább a diákbérlet

Nyolc év után emelt nemrég árain az MVK Zrt. A diákoknak többet kell fizetniük, mint más nagyvárosokban.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Emelkedtek a miskolci buszokra, villamosokra érvényes bérletárak. Az egyetemisták panaszai szerint országos szinten Miskolcon a legdrágább a diákbérlettel való utazás. Megnéztük, és valóban így van, míg Debrecenben 4000, Budapesten 3450 forint, addig Miskolcon 4300 forintba kerül a kombinált bérlet.

Tamara egyetemistaként a fővárosban élt, és hatványozottan kihasználta a kedvezményes, 3450 forintos diákbérlet nyújtotta lehetőségeket. – Rengeteget utaztam nagyobb távokat, így jól jött, hogy sokféleképp eljuthatok egy adott pontba.

Négy metró-, 5 hév-, 35 villamos-, 253 busz-, 16 troli- és 39 éjszakai buszvonalat vehetett igénybe ezért az összegért. Kiemelte: a fővárosban nem érdemes a bérletnélküliségre alapozni, hiszen gyorsan megtérül az ára. Ezzel szemben Miskolcon jóval kevesebb a járatok száma, bár az igaz, hogy a kisebb távoknak köszönhetően gyalog és biciklivel is lehet közlekedni.

István szerint az árak esetében figyelhettek volna a fokozatosságra.

– Budapestiként úgy gondoltam, hogy vidéken olcsóbb az utazás, de erre gyorsan rácáfolt a megyeszékhely. Az viszont pozitív, hogy itt hamarabb találkoztam az internetelérés lehetőségével, mint a fővárosban. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy tíz alkalomból hétszer nem lehet elérni a hálózatot. Van még hova fejlődni. Mindezek mellett nem érzem drasztikusnak az áremelést – mondta. Érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, hogy miért Miskolcon a legmagasabb a diákbérlet ára.

Új díjszabás

Válaszuk szerint utoljára 2012. január 1-én emelték az összeget, így 2020-ra ez szükségessé vált. Miskolc önkormányzatának közgyűlése februári ülésén döntött arról, hogy a jegy- és bérletárakat május 1-től felemeli. A koronavírus-fertőzés okozta járvány miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel azonban a díjak nem módosultak májustól, a tervezett változásokat szeptember 1-től vezették be – válaszolták levelükben.

Ritkították a járatokat

„Az elmúlt 8 évben a dolgozók bére, a szolgáltatás színvonala jelentősen megemelkedett, a járműpark megújult. Ezzel párhuzamosan nőtt az üzemanyagok és felhasznált anyagok, szolgáltatások ára, a fogyasztói árindex is. A ráfordítások ellentételezése érdekében szükségessé vált a tarifarendszer újragondolása, az árak felzárkóztatása a társközlekedési vállalatok szintjére”, válaszolták, bár arra nem tértek ki, hogy ez az összeg miért lett magasabb, mint a társvállalatoknál. A színvonal növekedését pedig nemigen érzi az utazóközönség, hiszen sok viszonylat esetén ritkították a járatokat.

Válaszukban így folytatták: a döntéshez az önkormányzat és az MVK Zrt. figyelembe vette és elemezte más városok közlekedési cégeinek árait is, a városok által biztosított kedvezmények mértékét, a nyújtott szolgáltatás színvonalát. Szem előtt tartották a családok teherviselő képességét, megszüntették azokat a jegytípusokat, melyek eladási mennyisége minimális volt. És számoltak azzal, hogy a miskolci kedvezménykártyával 10 százalékos engedménnyel lehet vásárolni.

Az más kérdés, hogy az összeg még ezzel is magasabb, mint más városokban, a kedvezményt pedig csak a miskolciak vehetik igénybe.

Ott az i-re a pont

Bálint már egy ideje nem vásárol bérletet.

– Tanulmányaim mellett dolgozom is az intézményben, így nyáron is rendszeresen bejártam Diósgyőrből. Nem vásároltam diákbérletet, mert azt tapasztaltam, hogy folyton változik a menetrend, nincs annak megfelelően frissítve az MVK weboldala, rendszerint sokat kellett várnom egy-egy járatra. Kerékpárral rugalmasabb volt megtenni a lakóhelyem és az egyetem közötti távolságot. Nagyon örültem, amikor az illetékesek végre elkezdték felfesteni, megerősíteni az utak jelzéseit – mondta. Hozzáfűzte: télen sem tervez bérletet vásárolni, marad a bringa és az autó az időjárási viszonyoknak megfelelően. Az áremelkedés végleg feltette az i-re a pontot – tette hozzá a fiatalember.

(A borítóképen: Busz az egyetemváros felé: drágább lett az utazás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában