beruházás

2020.11.12. 19:30

Három beruházást is átadtak Hernádnémetiben

Új helyet kapott az idősek nappali ellátása, bővült az egészségház, és újraaszfaltoztak egy utcát.

Horváth Imre

Három beruházást is átadtak kedden délután Hernádnémetiben. Az idősek nappali ellátását biztosító épület, illetve az egészségház új szárnya a Területi és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg az önkormányzat és a megyei közgyűlés konzorciumában, míg a Vörösmarty utca aszfaltozása a Magyar Falu Program támogatásával valósulhatott meg.

Az átadást jelképező szalagokat Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Orosz Zsolt, a nagyközség polgármestere vágta át.

Az elnök hangsúlyozta, a járvány miatti helyzetben nehéz örömteli eseményekről beszámolni, amelyek erőt és reményt adhatnak a négy fal között töltött estéken, pedig ezekre nagyobb szükség van, mint bármikor. A hernádnémeti projektek átadása azonban ilyen pozitív hír.

„Az idősek nappali ellátását nyújtó szociális intézmény legfőbb célja volt, az adott korosztály közérzetének javítása, amivel kellemesebbé tehetjük a mindennapjaikat. A felújított épület csoportos és közösségi nappali ellátást biztosít az idősek számára szociális, egészségi és mentális állapotuknak megfelelően. Egyebek mellet pihenésre, személyes tisztálkodásra és étkezésre is alkalmas, amihez melegítőkonyha lett kialakítva.

Az egészségház megvalósítására elnyert csaknem 60 milliós összegből alakították ki a felnőtt és a fogorvosi rendelőt. Továbbá akadálymentes mosdót, rámpát és várótermet építettek a betegek részére, valamint az energetikai hatékonyság növelése szempontjából napelemek kerültek a tetőre.

A felújított Vörösmarty utca is átadásra került, ami Hernádnémeti egy frekventált pontján nyújt biztonságosabb, simább közlekedést az autósoknak. Ez a három projekt egy modern, a XXI. századra jellemző jegyeket hordozó város képét rajzolhatja a szemünk elé. Egy olyan települést, amely nyitott a modern jövőre, és gondoskodika múlt értékeinek méltó megőrzéséről is” – mondta Bánné dr. Gál Boglárka.

Nagy öröm

Dr. Orosz Zsolt azzal kezdte a beszédét, nagy öröm, hogy ismét projektek átadását ünnepelhetik, hiszen egy hónappal ezelőtt adták át a kilenc esélyotthonprogramban megvalósult bérlakást, illetve helyezték el az alapkövét a bölcsődének.

– Egy korábban orvosi szolgálati lakás felújításával és kibővítésével hoztuk létre az idősek nappali ellátást szolgáló intézményét. Eddig egy meglehetősen zsúfolt helyen végeztük ezt a szolgáltatást, de a szépkorúak megérdemlik azt a törődést, hogy egy ilyen épületet kapjanak. A Magyar Falu Program nagyon jó a kistelepüléseknek, több projektet is benyújtottunk, a Vörösmarty utca felújítása volt ebből az első sikeres. De az óvodai játszóudvar, illetve egy szolgálati lakás kialakításához beadott pályázatunk is pozitív elbírálást kapott. Az egészségházban is szorosan voltunk kicsit, mostantól a két felnőtt és egy gyermek háziorvosi körzet, a két védőnői körzet és a fogorvosi ellátás is kényelmes helyet, illetve megfelelő méretű várótermet, valamit szociális helyiségeket kapott – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik