emberölés

2020.11.06. 19:00

Erős felindulásban szúrta le a fiú a saját édesapját

A sértett a feleségére támadt, a fia viszont elvette tőle a kést, majd többször is megszúrta.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Első fokon négy év szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki 2018. december 4-én, Szomolyán megölte az édesapját. B. Krisztián ügyében ebben az évben tartott előkészítő ülést és tárgyalásokat a törvényszék, szerdán pedig perbeszédekkel és ítélethirdetésekkel folytatódott az ügy.

Az ügyész fölelevenítette, a vádlott a kezdetektől beismerte a cselekményét, a vád­irat is az ő állításán alapszik. A szülei gyakran veszekedtek, az eset időpontjában is ez történt, de akkor apjánál kés is volt. A fia indulatos lett, kicsavarta a kést a kezéből, majd összesen 15 alkalommal nyakon, mellkason, fejen, karon szúrta a sértettet, ezek közül négy játszott szerepet a halálában. Mint mondta, B. József ittas állapotban hosszú ideje inzultálta családtagjait, rendőrségi intézkedés is történt, mert megszúrta a feleségét. Most is támadott, ezért lépett közbe a fiú, akinek méltányolható oka lehet az erős felindulásra a hosszú, folyamatos megaláztatás miatt kialakult indulat. Enyhítő körülménynek látta a büntetlen előéletet, a kifejezett megbánó magatartást, a bűncselekmény utáni magatartást, amikor próbálta megmenteni apja életét. Súlyosító tényező volt az ittas állapot.

Az ügyvéd ezzel szemben azt hangsúlyozta, védence jogos védelmi helyzetben volt, az agresszív sértett korábban többször rátámadt családjára, mint ez esetben is. A fiú az anyja védelmére kelt, ez is jogos védelemnek számít, ahogyan akkor is abba került, amikor az apja megpróbálta kicsavarni a kezéből a kést. Szerinte a sértett azért akarta visszavenni a kést tőle, hogy mindenképp kárt tegyen vagy a feleségében, vagy a fiában. Ő bűncselekmény hiányában a vádlott felmentését kérte. A bíróság végül az ügyészség álláspontját osztotta, azaz erős felindulásban elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek B. Krisztiánt, akire négy év börtönbüntetést szabott ki.

Felmentésért fellebbeztek

A férfi büntetésébe az előzetes letartóztatásban eltöltött bő tizenegy hónapot beszámította a bíróság, s B. Krisztián a büntetés letöltésének kétharmada után feltételesen szabadulhat. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője a vádlott felmentése, illetve a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

(A borítóképen: Az ügyész börtönbüntetést kért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában