ingatlanok felújítása

2020.11.17. 14:00

Élet költözhet a romos épületekbe

Közel hetven megyénkbeli település nyert pályázati forrást elhagyott ingatlanok felújítására.

Detzky Anna

Forrás: Vajda János

Fotó: Vajda János

Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlásának támogatására hirdetett pályázatot a 2020. évi Magyar Falu Program keretében dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A pályázati támogatást hazánk 5000 fő és ez alatti állandó lakosságszámú településeinek önkormányzatai vehették igénybe.

Szebb településkép

Az ingatlanok megvásárlását követően az önkormányzatoknak lehetősége nyílik ezek elbontására vagy felújítására, illetve korszerűsítésére. Ennek keretében 69 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település összesen mintegy 266 millió forintot kapott – látható a Magyar Falu Program portálján közzétett táblázat alapján.

A pályázat ötletét az elhagyott, romos ingatlanok zavaró jelenléte hívta életre.

A kistelepüléseken is jellemző, hogy az idősebb emberek halála után, az ingatlantulajdonosok, örökösök elvándorlásával, a korábban rendezett épületek elhanyagolttá válnak. Az építmények állapota leromlik, amely idővel veszélyezteti a szomszédok életbiztonságát, és zavarja a településképet. Az ingatlanokon megjelenik a parlagfű és más gyomnövények, fertőzésveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Ezek az épületek természetesen vonzzák az illegális házfoglalókat is. A leromlott állapotú ingatlanok sok esetben biztonsági kockázatot is jelentenek a településen élők számára, amely a program bevezetésével megszüntethető – tudatta a dokumentum.

Emlékház épül

A legmagasabb elnyert összeg helyenként 5 millió forint volt, amelyben 27 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülés részesült. Ezek közül kerestünk fel néhány önkormányzatot.

– Tudtommal első alkalommal hirdettek meg ilyen témában pályázatot kistelepülések számára. Jó kezdeményezésnek tartom – jelentette ki Balogh Sándor, Bodrogkisfalud polgármestere. – Négy-öt ingatlan is szóba jött a megvásárlásra, de végül Ráskövy István 1956-ban kivándorolt híres birkózó szülőháza mellett döntöttünk, amelyet emlékháznak szeretnénk berendezni. A falu közepén frekventált helyen található ez a romos ingatlan, és régóta csúnyította a látképet. 25-30 éve semmilyen élet nem volt a portán, a területet benőtte a dudva. Egy nyugdíjba vonuló miskolci pedagógus hölgy a tulajdonos, aki a nemes cél érdekében hajlandó eladni a házat.

Boltból rendelő

– Falusi turizmus és vendéglátás céljára újítanánk fel az általunk kiválasztott ingatlant – osztotta meg dr. Madzin Tibor, Onga polgármester. – Szeretnénk több vendégeket fogadni, mert nagyon sok a látnivaló a környéken és a Száraz-völgyön. Itt vannak az ongai tavak, a Hernád-part, és kerékpárral könnyen elérhető Miskolc is.

A legtöbb településen még folynak az egyeztetések a felhasználás lehetőségeiről.

– Kedden értesültünk róla, hogy megkaptuk az összeget, de még nem döntöttük el, hogy milyen célra használjuk fel – mondta Haluska Szilvia, Komlóska polgármestere. – Egyelőre magántulajdonban van a kiválasztott üres lakóház az udvarával együtt egy központi helyen. Kihaltak belőle az idősek, és a örökösök közül senki sem él már településünkön.

– Szerdán tudtuk meg, hogy elnyertük a pályázati forrást – adta hírül Fekete Zoltán, Sajópálfala polgármestere. – Az önkormányzat épülete mellett áll egy régi L alakú boltépület, amit régóta nem használtak már. Ezt szeretnénk megvásárolni, hogy orvosi rendelővé, illetve könyvtárrá alakítsuk át. Valószínűleg a tetőt és a vakolatot is cserélni kell majd rajta. Ezekre a munkálatokra 600 ezer forintunk marad.


A pályázatot nyert önkormányzatok

Abaújlak: 4,3 millió forint, Aggtelek: 1,6, Alsógagy: 4,8, Alsószuha: 2,8, Alsóvadász: 5, Arnót: 2,6, Bekecs: 4,8, Bodroghalom: 3,3, Bodrogkisfalud: 5, Borsodszentgyörgy: 3,6, Cigánd: 5, Cserépfalu: 5, Csincse: 5, Damak: 5, Dámóc: 5, Fancsal: 5, Felsődobsza: 4, Felsőkelecsény: 1,6, Füzér: 4,8, Galvács: 5, Gönc: 4,3, Háromhuta: 5, Hejőpapi: 5, Hernád: 5, Hernádkak: 5, Imola: 2, Karos: 5, Kishuta: 2,2, Kissikátor: 3, Kistokaj: 5, Komlóska: 5, Lak: 1,6, Legyesbénye: 3, Martonyi: 3,1, Múcsony: 5, Nemesbikk: 3, Olaszliszka: 2,7, Onga: 5, Perkupa: 2,6, Ragály: 2,6, Sajógalgóc: 3,5, Sajókápolna: 4,8, Sajólád: 5, Sajómercse: 5, Sajónémeti: 2,5, Sajópálfala: 5, Sajóvámos: 4,3, Sáta: 5, Selyeb: 4,9, Szalonna: 2,5, Szegilong: 5, Szemere: 4,9, Szentistván: 4,9, Szentistvánbaksa: 0,9, Szögliget: 2,6, Szuhafő: 3,4, Taktaharkány: 4,5, Tard: 4,6, Tardona: 3,7, Telkibánya: 5, Tiszabábolna: 5, Tiszaladány: 5, Tiszapalkonya: 1,8, Tomor: 4,5, Tornabarakony: 0,3, Trizs: 3,6, Viss: 2,6, Zemplénagárd: 5, Zubogy: 2,4.

Forrás: kormany.hu

(A borítóképen: Ezt az L alakú régi boltépületet szeretnék megvásárolni a pályázati pénzből Sajópálfalán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában